24%2F7+werken+en+slapen+bij+varkens
Achtergrond
©

24/7 werken en slapen bij varkens

Hans Lemmens uit Vierlingsbeek brengt ongeveer de helft van het jaar door bij grote zeugenbedrijven in Finland en Rusland. Een Fins zeugenbedrijf waar de bedrijfsadviseur in 2008 startte, produceert nu ook meer dan 32 biggen per zeug per jaar.

Het opkrikken van de technische resultaten op vermeerderingsbedrijven, is de expertise van Hans Lemmens van Pig Farm Consultancy. Sinds 2004 brengt de adviseur uit Vierlingsbeek ongeveer de helft van het jaar door bij grote zeugenbedrijven in Finland en Rusland. Hij ondersteunt het technisch management. Bij elk bedrijf vertoeft Lemmens tussen de 6 en 12 dagen op de werkvloer om elk facet van het produceren van kwaliteitsbiggen tot in detail te kunnen beoordelen. Deze grondige aanpak stelt hem in staat om samen met de bedrijfsleiders zaken gedegen aan te scherpen. “Omdat de afstanden tussen de bedrijven groot zijn, ga je niet regelmatig terug om een paar uurtjes te inventariseren en te observeren hoe bijvoorbeeld de bronstcontrole in de stal wordt uitgevoerd.”

Omdat de meeste varkensbedrijven in een land afgelegen en verspreid liggen, brengt Lemmens nagenoeg al zijn tijd door op één locatie. Daarbij hebben alle grote ondernemingen goede voorzieningen zoals een keuken, één of meer kamers met een bed en een douche. Hij werkt en slaapt tijdens zijn buitenlandse adviestrip het liefst 24/7 bij de varkens. “Dan kan ik me focussen en krijg ik een totaalplaatje. Als bijvoorbeeld na 17.00 uur of op zondag geen of maar weinig personeel aanwezig is, ga ik rustig de stallen in om te kijken hoe de dieren erbij liggen. Via beelden laat ik zien als het ergens aan schort of het juist prima is; zo valt er gemakkelijker te communiceren. Met Engels als voertaal, óók een handicap. Daarnaast heb ik volop de tijd en rust om alle bevindingen meteen uit te werken en om mails van mijn klanten binnen 24 uur te beantwoorden.

Bij een nieuw te begeleiden bedrijf plant Lemmens meerdere langere bezoeken in over een tijdspanne van 4 tot 6 maanden. Dan kan hij een protocol opstellen en de uitvoer in gang zetten. Na die opstartperiode volgen twee bezoeken per jaar van elk 6 dagen. “Zo kan ik de uitvoering goed volgen en waar nodig ter plekke bijsturen. Dit is overigens zeer afhankelijk van het bedrijf”, benadrukt Lemmens. “Door het jaar heen onderhoud ik intensief contact per mail en telefoon met het bedrijf, de toeleveranciers en afnemers.”

Het resultaat van zijn inspanningen laat Lemmens graag zien met cijfers van het vermeerderingsbedrijf Vehmaan Haikara (2.000 zeugen) waar hij in 2008 startte. Tussen 2004 en 2007 steeg het aantal gespeende biggen van het bedrijf in Vehmaa aan de Botnische Golf marginaal van 23,6 big per zeug per jaar naar 24,0 stuks. In april 2016 is dat opgelopen naar 32,4 stuks die op een leeftijd van 27 dagen gemiddeld 8 kilo wegen. “Het productieniveau van de TN70-zeugen is hoog en kan zonder toeters en bellen binnen een jaar stijgen naar 34 gespeende biggen.

Lees hier meer over Hans Lemmens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer