Viva+Espana
Blog
©

Viva Espana

Afgelopen week waren we met onze Ledenraad twee dagen te gast bij Topigs Norsvin Spanje. Bij deze professionele organisatie werken meer dan 70 mensen. Naast genetica is de KI met meer dan 3 miljoen doses een grote tak. We bezochten de omgeving van Barcelona. Een mooie gelegenheid om Spanje en onze organisatie daar beter te leren kennen.

Vooraf had ik wat gemengde gevoelens. Tien jaar geleden was varkenshoudend Spanje het sulletje van Europa. Tijdens een bezoek aan een Spaans vermeerderingsbedrijf heb ik toen veel foto’s gemaakt. Die heb ik later vaak gebruikt om te laten zien hoe het niet moet. Na thuiskomst heb ik toen nog een keer extra gedoucht en heb ik een dag extra gewacht om de stal in te gaan.

De laatste tijd wordt Spanje vaak als voorbeeld genoemd en zien we de Spaanse varkensstapel hard groeien. Een van de dingen die mij duidelijk wordt tijdens het bezoek is dat Spanjaarden trots zijn op de varkenshouderij. De Spaanse ham is letterlijk een symbool en staat in elke kroeg en restaurant op de bar. Dat zet de varkenshouderij in een heel positief daglicht.

Directeur Spanje, Alfonso Arenillas ging in een presentatie dieper in op de structuur van de sector in Spanje. Het belangrijkste:


 • De Spaanse varkenshouderij is in 10 jaar tijd sterk veranderd. Slechts 20 % van de productie is in handen  van vrije varkenshouders. De rest is sterk geïntegreerd.

 • Er is nauwelijks handel meer en het voer wordt hoofdzakelijk geproduceerd door of in partnership met de integraties.

 • Varkenshouders verdienen goed in dit systeem en hebben zekerheid voor hun afzet.

 • Spanje heeft een lage kostprijs en is ondertussen exporterend. Naast China wordt bijvoorbeeld een grote markt als India door de integraties samen bewerkt om zo exportmogelijkheden te creëren.

 • De kennis infrastructuur ontwikkeld zich razend snel. Veel kennis wordt alweer geëxporteerd naar Spaanstalige landen overal in de wereld.


Terug in Nederland lees ik dat een Nederlandse vleesverwerker klaagt dat de Spanjaarden hier vlees goedkoop aanbieden. Ik heb net gezien dat de Spaanse varkensprijs behoorlijk boven die van Nederland ligt. Varkensvlees hier dan goedkoper kunnen aanbieden is toch knap. Ik weet ook wel dat ze daar lagere mest- en milieukosten hebben en dat dat ook bijdraagt aan het succes, maar daar zal de vleesmarkt zich wel niks van aantrekken.

Tien jaar geleden werden de Spaanse varkenshouders geschoren, ze zijn niet stil blijven zitten maar juist in beweging gekomen. Het lijkt er op dat de Spaanse varkensvleesketen sneller beweegt dan wij. Lagere kosten en meer toegevoegde waarde. Chapeau voor Spanje.

John Lorist
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer