Prijsstabilisatie+in+2017
Nieuws
©

Prijsstabilisatie in 2017

In het vierde kwartaal van dit jaar zullen de varkensprijzen eerst nog wat wegzakken. Naar verwachting van Rabobank-analist Albert Vernooij zullen de prijzen dan in de eerste helft van 2017 stabiliseren. De varkensstapel in de EU mag dan niet groeien. Anders krijgt de varkenssector te maken met een te korte herstelperiode.

De varkensprijzen zijn in het derde kwartaal van dit jaar wat verder onder druk gekomen dan in eerste instantie verwacht. Reden is het hoger dan verwachte aanbod van vleesvarkens in zowel Europa als de Verenigde Staten. Daarbij is er in de Verenigde Staten al enige tijd een gebrek aan slachtcapaciteit met een flinke druk op de prijzen tot gevolg. De VS kan daarbij niet optimaal profiteren van de sterk toegenomen importbehoefte van China. Lang niet alle slachterijen in de VS hebben een China-certificaat, mede veroorzaakt door het gebruik van ractopamine bij de vleesvarkens. Canada heeft dat beter voor elkaar en kan wel volop exporteren naar China. Het land zou in 2017 dan ook wel eens de Verenigde Staten in exporthoeveelheid voorbij kunnen streven, aldus Vernooij.

In 2017 zal de slachtcapaciteit in de Verenigde Staten toenemen. Daardoor ontstaat er in dat land weer een normale markt van vraag en aanbod verhaal in dat land, waardoor de druk op de prijzen zal afnemen.

De wereldmarktprijzen blijven vooral afhankelijk van de Chinese markt. De verwachting is dat de vraag vanuit China volgend jaar op hetzelfde niveau zal blijven als in 2016. Europa zal de grootste exporteur blijven, maar wel marktaandeel verliezen aan de concurrenten uit Amerika door de lagere prijzen aldaar. Voor de Europese slachterijen blijft export naar China erg belangrijk. Het kan een verschil uitmaken van 10 tot 15 euro per vleesvarken.

De prijzen van varkensvlees hebben verder te maken met de dalende consumptie van varkensvlees in Europa en Amerika. Er is meer competitie vanuit rundvlees en vooral pluimveevlees. Voor de Europese markt is het daarom ook van belang dat de zeugenstapel niet groeit, anders zullen de positieve marges van korte duur zijn.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer