Goedkoop+kan+duurkoop+zijn
Blog
©

Goedkoop kan duurkoop zijn

We horen allemaal de verhalen onderweg  van bedrijven die verkocht worden voor ogenschijnlijke spotprijzen (regelmatig onder druk van bank of crediteuren). Voordat u nu denkt dat u de enige bent die nog steeds met een forse financiering zit, de praktijk is vaak weerbarstiger.

 

 

Ik houd u voor:
Aankoop bedrijf:                                                         700 euro per zeug
Achterstallig onderhoud/kosten koper:      150 euro per zeug
Aankoop rechten:                                                       250 euro per zeug
Werkkapitaal levende have:                                500 euro per zeug

Het gaat nu niet om de discussie over de laatste 100 euro voor rechten of werkkapitaal, het mag duidelijk zijn dat u binnen de kortste keren toch weer op een financiering van 1.500 tot 1.700 euro per zeug zit op een bedrijf wat vaak qua gebouwen en inventaris ook nog behoorlijk gedateerd is , en waar dus op niet al te lange termijn fors onderhoud aan gedaan moet worden. Ondanks dat de aankoop voor een spotprijs geschiedt.

Dit soort financieringsniveau ’s moeten ook haalbaar zijn indien het bedrijf dan ook volledig op orde is qua welzijn, vergunningen etc. zodat alle randvoorwaarden aanwezig zijn om ook in een rap tempo de financiering terug te brengen. Als de “trein” op kruissnelheid is kan er bij dit soort investeringen normaal gezien over 5 jaar ook makkelijk weer geïnvesteerd worden in verdere verbetering danwel renovatie.

De strekking van het verhaal mag duidelijk zijn, de financieringsbehoefte houd niet op bij de aankoop, maak een gedegen projectie voor de korte termijn en voor de lange termijn om te zorgen dat goedkoop achteraf geen duurkoop blijkt te zijn.

Jan van der Heijden
Adviseur AEC Uden

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer