Varkens+plaveien+vleesroute+naar+China
Nieuws
©

Varkens plaveien vleesroute naar China

Voor Vion groeit het belang van de Chinese afzetmarkt voor de totale verwaarding van slachtvarkens. Dit jaar gaat er voor ruim 200 miljoen euro aan varkensonderdelen als koppen, poten, staarten en magen en darmen naar China. Vion is de grootste vleesexporteur van Nederland en de EU naar China. “Die markt ondersteunt de conceptontwikkeling in Nederland. Welfare en Good Farming Star hebben baat bij toegang op die enorm grote afzetmarkt.” Dat stelde Francis Kint, CEO van Vion tijdens het exportevent van de COV op 23 september in de Rotterdamse haven. “Maar ook vragen Chinezen steeds meer naar veilig vers varkensvlees uit de EU. Omdat de prijzen hoog zijn is de exportwaarde ook flink gestegen. Maar de toename van die waarde zal in fases verlopen en meebewegen met de afzetmogelijkheden en de prijzen.”

Op de vraag of Vion in China varkens gaat slachten al dan niet met een Chinese partner, antwoordt Kint ontkennend. “We hebben geen ambities om daar te gaan slachten en verwerken. Met ons verkoopkantoor proberen we waarde toe te voegen aan de varkenshouderij in Nederland en Duitsland.”

Maar er ligt nog een enorme uitdaging om afzetmarkt verder te ontwikkelen. Mede omdat enkele slachtlocaties van Vion in Duitsland nog niet China-erkend zijn. “Die locaties hopen we ook snel erkend te krijgen zodat we het exportvolume naar die interessante afzetmarkt verder op kunnen voeren.”
Vion streeft ook naar een verdere openstelling van de markt in China voor orgaanvlees en rundvlees. Om dat klaar te spelen werkt de verwerker van varkens- en rundvlees samen met de Nederlandse overheid en de EU. “Nederland heeft een goede naam en levert betrouwbare en veilige producten. In de slipstream van onze varkensactiviteiten hopen we dat we met rundvlees en onderdelen van de koe, op niet al te lange termijn op de Chinese markt terecht kunnen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer