Er+is+toekomst%21
Blog
©

Er is toekomst!

Deze zomer stond voor mij in het teken van bezinning. Verandering van werkkring van genetica naar voer is best een hele stap. Maar ook weer niet als je bedenkt dat het niet alleen jouw werkgever is die voldoening geeft in het werk maar vooral ook de klanten en de sector waarin je werkt. Vandaar dat in die bezinning voor mij persoonlijk meer de vraag centraal stond hoe de toekomst van de varkenshouderij eruitziet.

In de landen om ons heen zien we dat de productieniveaus in de varkenshouderij stijgen. Daarnaast is het kostenniveau in veel landen lager. Kortom we zijn in Nederland onze voorsprong grotendeels kwijt. Veel sceptici roepen dat de race naar een steeds lagere kostprijs eindig is en ons niets brengt.

Om het tij te keren zien we dat op kleine schaal, maar met succes, concepten ontstaan die vooral gericht zijn op het toevoegen van meerwaarde. Veelal bestaat de meerwaarde uit ideologische aspecten of onderscheidende kenmerken die aan kwaliteit en smaak verbonden zijn.

Het conventionele of reguliere segment is in Nederland echter dusdanig omvangrijk dat het produceren voor specifieke markten momenteel niet voor de hand liggend of zelfs onmogelijk is.

Als we echter kijken naar de financiële verschillen tussen varkensbedrijven in Nederland dan zien we nog steeds mega verschillen. Het goede nieuws is (en dat heb ik in de fokkerij geleerd) dat zolang er nog spreiding is, er ook nog sprake van vooruitgang kan zijn.

Een belangrijke voorwaarde om die vooruitgang werkelijk te behalen is volgens mij een betere communicatie tussen subfokker, vermeerderaar, vleesvarkenshouder en slachterij. De “mindset” van elke schakel moet zijn: Wat kan ik aan toegevoegde waarde leveren waar de volgende schakel rendement uit kan halen? Produceren in de anonimiteit is verleden tijd! Op dit punt kunnen we leren van de kleine concepten die nu succesvol merkvlees produceren. Het beheersen en verbeteren van de gezondheids-issues tussen de verschillende bedrijven is daarbij in mijn optiek het meest urgent.

Op deze manier kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat er een toekomst voor de varkenshouderij blijft. Met zijn allen doen we het  “For the future of farming!” Laat dit nou wellicht niet geheel toevallig ook de nieuwe lijfspreuk van mijn nieuwe werkgever zijn.

Kasper Bekker
Accountmanager  vleesvarkenshouderij bij Forfarmers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer