Lastenverlichting+en+zelfbeschikking
Blog
©

Lastenverlichting en zelfbeschikking

De tarieven van de NVWA worden voorlopig niet aangepast. Dat werd dinsdag duidelijk tijdens Prinsjesdag. Een opmerkelijke en onbegrijpelijke keus aangezien de Raad van State tweeënhalve week geleden nog oordeelde dat de NVWA-tarieven in strijd zijn met de uitgangspunten die het kabinet zelf heeft vastgelegd. Ook stelde de RvS dat de doorberekende kosten moeten aansluiten op de werkelijk gemaakte kosten. Dat is momenteel allerminst het geval.

Hoewel de varkensprijzen de afgelopen tijd weer zijn aangetrokken, wegen de kosten van keuringen zoals de klepkeuring nog altijd zwaar. Zoals Henk Bleker van Vee & Logistiek Nederland afgelopen week ook nog zei, zetten de hoge NVWA-tarieven de Nederlandse boer op een forse achterstand. De bedragen voor keuringskosten liggen in Nederland nog altijd veel hoger dan in andere Europese landen, wat zorgt voor een ongelijk Europees speelveld. Dat moet anders.

De focus moet meer komen te liggen bij lastenverlichting zoals de RvS heeft geadviseerd. Toch spreekt onze premier voortdurend over de export van landbouwkennis, maar nauwelijks over de productie in eigen land. Nederland verdient nog steeds goed geld aan de export van varkensvlees, maar daar dreigt in de toekomst verandering in te komen. Met behulp van Nederlandse landbouwexpertise, proberen de Chinezen en Russen hun varkensproductie namelijk flink op te schroeven.

Tegelijkertijd dreigt de productie van varkensvlees in Nederland uit handen te vallen van de boer. Zo heeft ZLTO laten weten bereid te zijn om de aandelen in Vion te verkopen omdat het bedrijf op zoek is naar een grote investeringsinjectie. Nu is Vion nog volledig in handen van 15.000 boeren, maar dat lijkt te gaan veranderen. Het zelfbeschikkingsrecht van de varkenshouderij komt daarmee verder in het geding en de grip van de boeren op de keten lijkt daarmee verloren te gaan.

Ondanks de prijsstijging van de afgelopen weken, is het van groot belang om nu scherp te blijven. Een verlaging van de keuringskosten en behoud van het zelfbeschikkingsrecht zullen op de langere termijn namelijk van groot belang blijken voor het behoud van de varkenshouderij in Nederland.

Annie Schreijer Pierik
Europarlementarier

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer