Probiotica+en+extra+leegstand+niet+effectief
Nieuws
©

Probiotica en extra leegstand niet effectief

Na het grondig reinigen en ontsmetten van een afdeling is het opdrogen ervan must voor de varkenshouderij. Een leegstand gedurende enkele dagen bleek weinig effectief. Een leegstand van 10 dagen zonder bijkomende bioveiligheidsmaatregelen laat de bacteriële stalbelasting niet dalen. Dat stelt ILVO-medewerkster Kaat Luyckx vast tijdens haar promotieonderzoek rond reiniging en ontsmetting in stallen voor vleeskippen en biggen.

Ook het toepassen van probiotica na het reinigen, ontsmetten en opdrogen van een afdeling levert volgens de Belgische onderzoekster onvoldoende winst op.

Om wel een beter effect te krijgen is volgens Luyckx winst te boeken door het optimaliseren van aanbevolen dosissen ontsmettingsmiddel. Het onderzoek toonde aan dat de bacteriën die nog aanwezig zijn na de ontsmetting niet minder gevoelig zijn voor het gebruikte ontsmettingsmiddel. Ze konden overleven omdat de geadviseerde concentratie van de ontsmettingsmiddelen te laag waren. Indicaties voor resistentieontwikkeling tegen ontsmettingsmiddelen zijn er volgens Luyckx dus niet.

Lees hier het uitgebreide artikel op VILT.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer