Maatjes

Ruim vier jaar geleden plaatste Janneke Janssens de blog ‘Maatjes’ op Varkens.nl. De impact van de financiële dip en het werken aan de Vitalisering van de Varkenshouderij maken haar bijdrage 'uit de oude doos' weer super actueel.

Onlangs was ik op bezoek bij een dierenartsenpraktijk in het zuiden van het land. Of liever: Ik was uitgenodigd door drie praktijken, die een vergaande samenwerking zijn aangegaan. Drie afzonderlijke praktijken slaan voor wat betreft de varkenshouderij hun handen ineen. De varkensdierenartsen werken samen in een nieuwe maatschap, terwijl de praktijken afzonderlijk met hun eigen focus in de regio blijven bestaan. Door bundeling van krachten en specialisaties hopen de varkensdierenartsen voor zichzelf en hun klanten voordeel te behalen op het gebied van kennis(deling), continuïteit en flexibiliteit. Zo wisselen ze bijvoorbeeld klanten uit, om een frisse wind door een bedrijf te laten waaien.

Het geheel sprak me wel aan. Niet omdat we netjes ontvangen werden met koffie en koekjes, of omdat we met de benen op tafel spraken over de ontwikkelingen in de varkenshouderij. Hoewel dat het bezoek natuurlijk wel veraangenaamde. Nee, het was met name het idee ‘samen staan we sterker’, waar ik enthousiast van werd.

Je stelt je namelijk best kwetsbaar op als je gaat samenwerken. Moet vrijheid inleveren, anderen over je schouder laten meekijken, de winst delen en kunt niet alleen je koers bepalen. Het is dus heel gemakkelijk om voor de korte termijn allerlei nadelen te bedenken. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat dit in de primaire sector nog niet aan de orde van de dag is.

Toch denk ik dat dit soort samenwerkingsvormen ook voor varkenshouders niet zo’n slecht idee zijn. Waarom geen ondernemersmaatschap oprichten? Je zou elkaar kunnen vervangen bij ziekte of vakantie, gezamenlijk personeel in dienst kunnen nemen, afspraken maken over de afname van diensten en goederen. Op korte termijn is dat natuurlijk best eng, een collega laten meekijken in jouw bedrijf. Maar je kunt de nadelen op z’n Cruijfiaans ook omturnen tot voordelen. Bedrijfsblindheid voorkomen in plaats van ‘bemoeien’, feedbacken in plaats van ‘vrijheid opgeven’, back up-en in plaats van ‘pottenkijken’.

Ultieme succesfactor: openheid. Alle ‘maten’ moeten met de samenwerking hetzelfde doel voor ogen hebben een daarin ook open zijn. En is dat niet langer het geval, dan moet het ook geen probleem zijn om de samenwerking te beëindigen. No hard feelings, even goede maatjes.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer