Pieken+in+vakantieperiode+bij+AB
Nieuws
©

Pieken in vakantieperiode bij AB

Als ondernemers ruim van tevoren de vakantieplanning doorgeven is vervanging vaak prima te regelen, zegt Rien Verhagen van AB Brabant. "Kom je last-minute tot de ontdekking dat je medewerker of je vaste weekendhulp er twee weken tussenuit gaat, dan heeft het invullen van dat arbeidstekort heel wat meer voeten in aarde."

In de vakantieperiode is het altijd piektijd bij een organisatie als AB Brabant. “Als ondernemers ruim van tevoren de vakantieplanning doorgeven is vervanging vaak prima te regelen. Kom je last-minute tot de ontdekking dat je medewerker of je vaste weekendhulp er twee weken tussenuit gaat, dan heeft het invullen van dat arbeidstekort heel wat meer voeten in aarde. Ook bij ziekte van ondernemers in deze vakantieweken is het telkens een flinke puzzel om de vraag naar arbeid ingevuld te krijgen. Maar het lukt ons altijd.” Dat zegt Rien Verhagen van verenigingsdiensten van het 50 jaar jonge AB Brabant.

Alles staat en valt volgens Verhagen met een goede planning bij ondernemers en het vinden van de juiste AB-medewerker. “Bedrijven zijn groter en complexer geworden en niet iedereen wil het minder leuke werk op een varkensbedrijf uitvoeren.”

Dit laatste is volgens Verhagen een groot zorgpunt voor de varkenshouderij. “Het is de uitdaging om personeel gemotiveerd te houden, zeker de vakbekwame medewerkers. Kunnen Poolse medewerkers dichter bij hun thuisland hetzelfde of meer verdienen met lichter of leuker werk, dan doen ze dat. Het is de vraag wie die minder leuke klussen nog weg wil werken conform de cao-beloning in de dierlijke sectoren”, stelt de AB-man. “Het invliegen van andere nationaliteiten die de Engelse taal beheersen zoals Tsjechen, Roemenen, Litouwers en Letlanders is een steeds grotere en vaak lastige uitdaging. Daarbij is het de vraag of de maatschappij zo’n oplossing accepteert.”

Ook constateert Verhagen dat in deze periode vaak alleen de strikt noodzakelijke werkzaamheden worden uitgevoerd.  “Boeren vinden dat goed in de vakantie, omdat inhuren van arbeid geld kost. Werkzaamheden die blijven liggen en het achterstallige werk zal toch opgelost moeten worden. AB Brabant kan daarin maatwerk leveren. Gelukkig gaat het momenteel in de varkenshouderij wat betreft de prijzen weer beter en geeft dat weer wat lucht.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer