Koploper+wisselende+biggenprijs+in+de+EU
Nieuws
©

Koploper wisselende biggenprijs in de EU

Op de ontwikkeling van de biggenprijzen binnen de EU valt geen pijl te trekken. Nederland lijkt Europees koploper te zijn wat betreft fluctuerende biggenprijzen. Tussen de gemiddelde biggenprijs van de maand juni 2016 en die van 2015, zit een prijsverschil van maar liefst 57 procent.

Nederland lijkt Europees koploper te zijn wat betreft fluctuerende biggenprijzen. Tussen de gemiddelde biggenprijs van de maand juni 2016 en de prijs in dezelfde maand een jaar geleden, zit een verschil van maar liefst plus 57 procent. België is een goede tweede met een verschil van 30 procent ten gunste van juni 2016. De gemiddelde stijging van de biggenprijs van de 28 EU-landen bedraagt 7,2 procent, blijkt uit marktcijfers die de European Meat Market Observatory publiceert.

In een land als Malta blijkt de biggenprijs jaarrond hetzelfde te blijven op een topniveau van 91 euro per big. Ook in een land als Luxemburg zijn de biggenprijzen door het jaar heen nagenoeg stabiel.

Maar er zijn ook EU-landen waar de huidige biggenprijs onder het niveau van vorig jaar juni is gekomen. In Roemenië en Tsjechië zijn de prijzen relatief het meeste gedaald: ruim 16 procent. Opvallend is dat de biggenprijs in Finland ruim 12 procent is gedaald, terwijl in buurland Zweden de gemiddelde maandprijs met 9 procent is gestegen. De reden is dat Finse varkenshouders fors meer biggen zijn gaan produceren en het overschot exporteren kostbaar is. Vermeerderaars zitten veelal in het zuiden van Finland en zullen biggen per schip moeten afzetten in bijvoorbeeld Polen.

Bekijk het overzicht Biggenprijzen EU

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer