Win%2Dwin+bij+geleidelijke+bedrijfsovernames
Blog
©

Win-win bij geleidelijke bedrijfsovernames

Maak eens een bedrijfsbegroting op de achterkant van een sigarendoos. De uitkomst zal veel ondernemers aan het denken zetten over bedrijfsaan- of -verkoop. Het is tijd om bij financieringsvormen en overnames echt na te denken over geleidelijke aandelenoverdracht of huurkoop.

De donkere tijden in de varkenshouderij lijken we voorlopig gelukkig weer achter ons te laten. In augustus 2014 dook de opbrengstprijs onder de kostprijs en dat duurde ongeveer tot en met mei 2016. Een periode van zo’n 20 maanden. In de historie is dit een hele normale duur van een prijsdal.

Het gat wat geslagen is in de reserves, is echter groter dan in het verleden. Dit komt doordat de kosten om tekorten mee op te vangen, zoals mest-, arbeids-, huisvestings- en gezondheidskosten, minder flexibel zijn geworden. Ik schat in dat dit zo blijft. De ervaring leert dus dat we jaren hebben van 650 euro voerwinst bij de zeugen en 90 euro bij de vleesvarkens, en jaren van 350 en 65 euro.

Denk dus in slechte tijden niet dat het nooit meer goed komt en denk nu niet dat het nooit meer slecht wordt. De cyclus in de varkenshouderij zal blijven bestaan.  Daarvan uitgaande adviseer ik iedereen om een meerjarenbegroting op een sigarendoos te maken. Dat kan door uw uitgaven in een realistisch, optimistisch en pessimistisch scenario op te schrijven. En voor de voerwinst hetzelfde te doen. De kosten denk ik dat u over de komende jaren ongeveer gelijk tot licht trendmatig stijgend zult laten. De voerwinst zal de eerste twee jaren denk ik op de piek van de cyclus liggen, maar daarna waarschijnlijk weer een keer in een dal.

Ik verwacht dat de uitkomst veel ondernemers aan het denken zal zetten over bedrijfsaan- of -verkoop. Wachten op een volgend dal heeft voor stoppers immers geen zin. En een koper moet nu zijn plannen maken en financiering regelen, als de wind in de zeilen zit.

Ondernemers die willen groeien hebben te maken met het Nederlandse beleid dat gericht is op het beperken van groei op locaties. Werken met meerdere locaties is voor hen de in te zetten route. Tevens hebben zij te maken met banken en crowd funding partijen die in de toekomst geen volledige bedrijfsaankopen zullen financieren verwacht ik.

Dit overwegende is geleidelijke bedrijfsovername een aantrekkelijk alternatief. Als u wilt groeien, is er niks makkelijker dan de huidige eigenaar als financier te gebruiken. Als u wilt verkopen, kunt u beter dit samen met een overnemer doen dan af te wachten tot u in een te diep dal gedwongen wordt.

Wat mij betreft is het tijd om bij financieringsvormen en overnames echt na te denken over geleidelijke aandelenoverdracht of huurkoop. Het is volgens mij een kans om twee partijen van voordelen te laten genieten, waarbij het altijd beter is om in een goede markt te starten dan in een dalsituatie.

Vragers en aanbieders hiervoor zijn er voldoende. Nu is het nog de kunst om de juiste match te maken.

Paul Bens
Directeur DLV Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer