Brexit+kan+negatief+uitpakken+voor+Nederland
Nieuws
©

Brexit kan negatief uitpakken voor Nederland

De Brexit komt op een ongelukkig moment, ook al is het nog zeer de vraag hoe het precies uitpakt voor bijvoorbeeld de handelsafspraken tussen Engeland en Europa.

De Brexit kan het Europese landbouwbeleid in de wielen rijden. Uit een analyse door het Financieel Dagblad blijkt dat er nu mogelijk meer landen zijn die kiezen voor marktinterventies. Er is dan geen gelijk speelveld meer, wat nadelig is voor Nederlandse varkenshouders.

De Brexit komt op een ongelukkig moment, ook al is het nog zeer de vraag hoe het precies uitpakt voor bijvoorbeeld de handelsafspraken tussen Engeland en Europa. Ook zonder de Brexit zijn er al scheuren aan het ontstaan in het Europees landbouwbeleid. Vanuit de Europese begroting van ongeveer 56 miljard euro gaat 38% naar de landbouw. Door de huidige crisis in de zuivel- en varkenssector zoeken diverse lidstaten echter naar mogelijkheden tot nationale steun van hun boeren. Sommige EU-landen gebruiken geld voor plattelandsontwikkeling voor inkomenssteun. En de Europese wetgeving wordt bijvoorbeeld lang niet altijd tijdig door de lidstaten ingevuld. Deze ontwikkelingen verstoren de concurrentieverhoudingen, terwijl juist het EU-beleid tot een gelijk speelveld zou moeten garanderen.

Daarbij wil Europees landbouwcommissaris Phil Hogan juist in de komende periode naar een landbouwbeleid voor de langere termijn de periode na 2020. Een hervorming van het landbouwbeleid is nodig vanwege uitdagingen als de klimaatverandering en, voedselzekerheid en voedselveiligheid. Door de Brexit staat de invoering van dit lange termijnplan onder flinke druk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer