Huisarts of specialist?

Laatst was ik bij de huisarts, en tijdens het wachten bedacht ik me dat de structuur in de medische wereld ook mooi te projecteren is (of zou zijn) op de varkenshouderij.Heel vaak bespreek ik met klanten de financiële cijfers. Die worden dan naast een benchmark gezet en vervolgens is het vrij simpel om te concluderen waar de sterke punten liggen en waar de verbeterpunten liggen en om soms nog een klein niveautje dieper te gaan. Ook veel accountmanagers van banken, voervertegenwoordigers et cetera. doen soortgelijke vergelijkingen en leggen de pijnpunten bloot.
Echter vervolgens wordt het wel een stuk lastiger.

We kunnen allemaal roepen dat de voerwinst te laag is, de kostprijs te hoog is, de mestkosten te hoog, de biggenprijs te laag of de omzetsnelheid niet hoog genoeg etcetera. Echter de praktijk is weerbarstiger: verbeterpunten benoemen is vaak niet zo’n probleem, maar een concreet actieplan erbij formuleren is vaak al wat lastiger. Ik vind het de rol van de adviseur/accountmanager om na het signaleren van de verbeterpunten, samen met zijn klant concrete te stappen te zetten om de zaak te verbeteren. Hij moet hierbij niet alles zelf willen doen.

Feit blijft dat er veel verschil zit in kosten en opbrengsten bij vergelijkbare bedrijven, het ombuigen hiervan is echter niet 1-2-3 geregeld.
Ik zie mezelf daarbij meer als huisarts, pijnpunten bloot leggen en verbeterplannen doorrekenen, monitoren, volgen en zorgen dat er snelheid op het proces blijft. De werkelijke praktische aanpak moet door specialisten gebeuren, die op ad-hoc basis hun “kunstje” komen doen. Het zijn passanten, die op een specifiek aspect heel veel kennis hebben, na de operatie moeten zij het stokje teruggeven aan de ondernemer en zijn “huisarts”. En mochten de bloedwaarden weer neigen te verslechteren dan doen zij opnieuw onderzoek of een operatie.

Er lopen in de branche echter teveel huisartsen rond die denken specialist te zijn. Of specialisten die denken huisarts te zijn. Als iedereen zijn rolzuiverheid goed pakt, bereiken we volgens mij met zijn allen het meeste toegevoegde waarde.Jan van der Heijden, Adviseur AEC Uden

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer