250+euro+per+zeug+in+oude+sok
Nieuws
©

250 euro per zeug in oude sok

 

Per zeug 250 euro of 20 tot 40 euro per vleesvarken in de ‘oude sok’, zijnde de rekening courant of een ander potje. Een varkenshouder moet van de afgelopen crisis hebben geleerd dat hij dit bij de volgende prijspiek moet reserveren, vindt Frank Steenbreker, Ondernemerscoach Varkenshouderij bij Agrifirm Exlan.

Dit jaar lijkt het herstel van de prijzen in te zetten. En volgend jaar kan wel eens een heel goed jaar worden voor de varkenshouders. Al durfde Steenbreker dat bijna niet te zeggen op de Studie-avond voor varkenshouders van Agrifirm in Eindhoven.
De geschiedenis leert dat een prijsdal ongeveer 250 euro per zeug is. Bijvoorbeeld twee jaren van 375 euro per zeug in plaats van de lange termijn verwachting van 500 euro per zeug. Bij vleesvarkens was het prijsdal 40 euro per gemiddeld aanwezig varken, dat lijkt af te vlakken naar zo’n 20 euro. De langjarige verwachte voerwinst ligt daarbij op bijna 80 euro. Voor standaardvarkens zullen de langjarige gemiddelde voerwinsten ook zo blijven, want er zijn altijd wel weer ergens varkenshouders die het voor deze prijzen kunnen produceren.

Zorgwekkend is dat de toegerekende kosten de afgelopen jaren flink zijn opgelopen. Die lagen bij zeugenbedrijven op zo’n 200 euro per zeug, nu is dat zo’n 300 euro per zeug. Dat komt deels door de gezondheidskosten, maar vooral door de mestkosten. Op vleesvarkensbedrijven zijn het vooral de mestkosten die er in hakken. De toegerekende kosten zijn gestegen van minder dan 20 euro naar zo’n 30 euro per plaats. Het is volgens Steenbreker dan ook goed dat in het Vitaliseringsplan voor de varkenssector zoveel aandacht is voor een gezamenlijke aanpak van de mestverwerking. “Dat moet en dat gaat volgens mij ook lukken.”

Voor varkenshouders die verder de toekomst in willen moet het maken van een liquiditeitsbegroting een automatisme zijn, benadrukte Steenbreker. “Dan kun je tijdig schakelen.”
De ondernemers moeten daarbij sturen op rendement en niet op voerwinst. Een hogere opbrengstprijs voor de biggen zegt lang niet alles, als daar hogere toegerekende kosten of arbeidskosten tegenover staan. Uiteindelijk gaan het er volgens de Ondernemerscoach om dat er een resultaat van zo’n 100 euro per 1000 euro huisvestingswaarde overblijft. “Bij het maken van toekomstplannen moet je oog hebben voor de ontwikkelingen en trends in de sector, zodat je deelname aan nieuwe concepten niet uit sluit. Dus denk na over wat gebeurt er met couperen van staarten en bijvoorbeeld zeugen los in het kraamhok.”

Voor de toekomstige varkenshouders vindt Steenbreker zelfkennis van belang. “Zoek uit wat voor een type varkenshouder je bent en zoek vervolgens naar adviseurs en medewerkers die kwaliteiten meebrengen die jezelf in mindere mate hebt, zodat je samen een goed team bent.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer