Blindelings vertrouwen op nippelloze feeder

Met een vierwekensysteem kunnen Frank en Ester Stevens het leeuwendeel van het werk op hun bedrijf samen rondzetten. Ze houden in Hilvarenbeek 700 zeugen en 5.000 vleesvarkens en huren nog een vleesvarkensstal in België. Op piekmomenten, zoals bij spenen en het schoonmaken van afdelingen, schakelen ze ZZP-ers in. Om de dagelijkse werkzaamheden af te krijgen, moet het allemaal wel makkelijk gaan.

Daarom zijn ze ook fervent voorstander van eenvoudige en bedrijfszekere technieken. Dat geldt ook voor het voersysteem in de opfokafdelingen. Biggen moeten ongestoord doorgroeien na spenen. Daarom staan er ronde groepsfeeders in de opfokafdelingen die ze inmiddels omgebouwd hebben naar groepshokken. Frank: “Van alle kanten kunnen biggen bij het voer en zij drinken van het aangezuurde water.”

Sinds enkele maanden hebben ze ervaring met zes nippelloze SA-A-feeders van Stalko. Het systeem met een asymmetrische ring drinkwater en een centraal voerplateau is ongekend eenvoudig en bedrijfszeker. In een handomdraai is de voergift of het waterniveau te verstellen. Stevens houdt 50 biggen per feeder, waar het advies 40 stuks is. “De koppels blijven perfect egaal. De opfok verloopt probleemloos en extra werk vanwege verstopte nippels is verleden tijd”, benadrukt Frank. “In de afdelingen waar de hokafscheidingen nog weg moeten, komen zonder twijfel de nippelloze feeders van Stalko. Ik kan blindelings vertrouwen op deze voerwatertechniek. Het is jammer dat ze een jaar geleden nog niet op de markt waren.”

Bekijk ook de beelden bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer