Uitruil rechten niet zinvol

De uitruil van varkensrechten en omzetten in fosfaatrechten voor de melkveehouderij is volgens een analyse van Foodlog een slecht idee. Het lost de problemen van melkveehouders niet op en varkenshouders worden er niet beter van.

Als het mogelijk zou worden dat melkveehouders varkensrechten opkopen dan is het de vraag of ze daarmee zijn geholpen. Melkkoeien produceren namelijk meer stikstof dan varkens. Dat kan dus betekenen dan de stikstofproductie van de veehouderij als geheel toeneemt en dat dit de beperkende factor gaat worden, aldus Wiebren van Stralen, mestspecialist bij LTO-Nederland. Ondanks de aankoop van varkensrechten zouden melkveehouders dan nog niet kunnen uitbreiden.

Annechien ten Have ziet ook voor varkenshouders geen voordelen van de uitruil. Volgens haar levert de verkoop van rechten voor varkenshouders die willen stoppen slechts een druppel op de gloeiende plaat op. “Het zal vooral bij de bank en andere schuldeisers terecht komen. Verder verzwakt het de positie van de overbijvende varkenshouders, omdat varkensrechten duurder worden.”

Lees hier het artikel op Foodlog.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer