Intacte staart beetpakken tijdens LIV Venray

Vanuit de ondertekenaars van de Verklaring van Dalfsen delen Ingrid Jansen (POV) en Marion Kluivers (Wageningen UR) kennis over het houden van varkens met intacte staarten tijdens de LIV in Venray. Dat gebeurt op woensdag 2 maart van 13.00 tot 14.30 uur in de Evenementenhal in Venray.

Kluivers gaat in op de resultaten van het demonstratieproject bij VIC Sterksel. Dit project was de eerste concrete actie na het tekenen van de Verklaring van Dalfsen in 2013. “Het doel was om te ervaren of het mogelijk is om varkens met intacte staarten in een gangbaar systeem te houden, en om een vangnet te ontwikkelen om staartbijtproblemen te kunnen stoppen. Ook is een netwerk gestart om in de praktijk met de problematiek van staartbijten aan de slag te gaan. Die projecten demonstreren de leerervaringen, succesfactoren, knelpunten en mogelijkheden om varkens met intacte staarten te kunnen houden.”

Jansen zal het routeplan ‘Varkens houden met een krul’ toelichten. Daarin staat hoe de betrokken ketenpartijen gaan werken aan hun ambitie om varkenstaarten stapsgewijs minder kort te couperen. Uiteindelijk willen de partijen toe naar het stoppen met couperen.
Met het uitwerken van de verklaring is ook een nauwe samenwerking ontstaan met landen als Duitsland en Denemarken. Staartbijten is internationaal een probleem.

Theo Duteweerd, manager van VIC Sterksel, zal deze gratis toegankelijke kennissessie met discussiemogelijkheden in goede banen leiden.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer