Boer stuurt kwaliteit varken

De varkenshouder kan de kwaliteit van vleesvarkens sturen met voer en raskeuze. Smaak gaat daarbij belangrijk worden. Zeker als de varkenshouder via een (eigen) concept meerwaarde wil behalen, bleek uit de Kennissessies Sturen op kwaliteit vleesvarkens van VarkensNET, KPV en Varkens.nl.

Op de twee Kennissessies kwamen in totaal ruim 50 varkenshouders en een aantal geïnteresseerden uit de periferie af. Patricia Beckers, manager Nutritie en Innovatie bij ForFarmers beet de spits af met de rol van voer op kwaliteit. Met voeding kun je zorgen voor meer Omega-3 vetzuren in spek en invloed uitoefenen op PSE-vlees. Alhoewel daarbij ook stress een rol speelt. Ook bijvoorbeeld bietenpulp en vitamine E hebben invloed op de vleeskwaliteit en de smaak.

Voor wat betreft de vleeskwaliteit moet je volgens Kor Mast van Preferent KI niet alleen kijken naar de beerkeuze. De helft van de genetische aanleg komt immers van de zeug. “Zaken als vleespercentage en spekdikte zijn daarmee goed te sturen, net als efficiënte groei. Vleeskwaliteit staat nog niet op de agenda maar dat is een kwestie van tijd. En dan zullen de nieuwe technieken als genomic selection snel positieve eigenschappen kunnen opsporen.”

Eric Gloudemans liet in de workshop zien dat ForFarmers een rol wil spelen in de afzet van merkvlees. Doel is dat dit aandeel groet van tien naar 20 procent. Dat is dan zonder Beter Leven en KDV.

Tijdens de inleiding en workshop van Annechien ten Have bleek duidelijk dat varkenshouders aan het roer moeten gaan staan als ze meer waarde uit het varken willen halen. Dat heeft Ten Have tijdens haar Nuffield Scholarship geleerd. Ze moeten samen gaan werken met de hele keten en goed naar de communiceren met de consument. De smaak van het varkensvlees zal daarbij een belangrijke rol gaan spelen. Met alleen aandacht voor meer welzijn of bijvoorbeeld antibioticagebruik kom je er niet.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer