Belgen willen ook één PO

Belgische varkenshouders werken aan een producentenorganisatie (PO). Om de belangen goed te behartigen pleiten ze voor één PO, net als in Nederland. Dit nieuws werd gedeeld tijdens het openingscongres van de Agridagen op vrijdag 12 februari in Ravels .

Het idee voor een producentenorganisatie komt voort uit de samenwerking tussen DLV en de varkenshouders die deelnemen in de Pig Trading Company (PTC). Via de PTC dekken varkenshouders een deel van het prijsrisico af via de termijnmarkt. Volgens Bart Teuwen van DLV broodnodig gezien de flinterdunne marges waarmee varkenshouders werken.

Met alleen de Pig Trading is een varkenshouder er niet. Hij moet veel meer inzicht krijgen in de markt. Teuwen: “Nu pompen varkenshouders vaak geld in hun bedrijf, zonder dat ze weten waar het de komende zes maanden heen gaat.”

De PO heeft dan ook als eerste taak het verzamelen van alle marktdata en een goede interpretatie hiervan Verzamelen van die marktinfo mag als dat gaat via een PO en de info vrij toegankelijk is. “Dat versterkt onze marktpositie”, stelt varkenshouder Tom Mertens. “Door meer inzicht in de prijzen kunnen we bewuster beslissingen nemen. Als ik zeker weet dat de prijzen het komende half jaar heel erg slecht gaan worden ga ik mijn productie mogelijk tijdelijk stil leggen.”

Dat soort maatregelen kan alleen als er in België een landelijke PO komt. Mertens pleit daar dan ook voor samen met collega’s Marc Ceyssens en Bart Van Schoubroek. Voor de varkenshouders is het lastig dat de Belgian Pork Group, ontstaan uit de samenwerking tussen coöperatie Covalis en particulier bedrijf Westvlees, ook een PO wil gaan opzetten. Die PO zal daarbij wat verder gaan en ook de aanvoer naar de slachterij moeten veilig stellen. De roep om samenwerking werd niet beantwoord, door Luc Verspeet van de Belgian Pork Group. Varkenshouders moeten volgens hem kiezen.

Bij een vraag op de man af, gaf zeugenhouder Mertens aan, dat hij dan voor de andere PO kiest. “Ik lever nu mijn varkens aan de Belgian Pork Group en ben lid van de coöperatie. We gaan de komende tijd nog proberen om tot één landelijke PO te komen. Maar als het niet lukt stap ik uit de coöperatie.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer