Colistine blijft op de agenda

Uit onderzoek van het CVI, de NVWA en het RIVM blijkt dat colistine-resistentie niet gevonden is bij bacteriën uit vleesvarkens. Dit is één van de antwoorden van VWS-minister Edith Schippers op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Colistine is een voor de volksgezondheid kritisch antibioticum.

Ook blijkt uit onderzoek in de periode 2014-2015 dat de resistentie tegen dat antibioticum niet meer werd gevonden in meer recent verzamelde bacteriën (E. coli en salmonella) bij pluimvee en vleeskalveren. Dit zou volgens de VWS-minister kunnen duiden op een daling van het voorkomen van colistine-resistentie en het houdt mogelijk verband met de recente daling van het colistine-gebruik. De verkoop van colistine is met ruim 67 procent gedaald: van circa 5.000 kilo in 2011 naar circa 1.600 kilo in 2014. Schippers wijst erop dat deze reductie op vrijwillige basis door de veehouderij is gerealiseerd.

VWS werkt samen met betrokken stakeholders aan het vervolgbeleid antibiotica bij dieren 2016-2020. Hierin wordt ook extra aandacht besteed aan de aanpak van colistine-resistenti, naast het continu blijven verbeteren van de diergezondheid. Aan de basis van het vervolgbeleid liggen de plannen van de veesectoren en van de KNMvD. Maar ook adviezen van de gezondheidsraad over “aanscherping antibioticagebruik bij dieren” zal Schippers bij haar aanpak betrekken. Waarschijnlijk zal het vervolgbeleid in mei 2016 aan de Tweede Kamer worden voorgelegd bij de publicatie van de nieuwe SDa-cijfers over 2015.

Lees ook het artikel: Colistine: hoe lang nog?

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer