De kaarten liggen goed

Het blijft lastig voor ondernemers om de juiste keuzes te maken omtrent inkoop en verkoop. Het nieuwe jaar is weer gestart en het speculeren over varkensprijzen en grondstofprijzen ook. Daarmee worden ook de eerste financiële voorspellingen gedaan die met het voorgaande samenhangen.

Vanuit mijn invalshoek is het kopen van voer is geen probleem; het gaat er om dat je als ondernemer hier je voordeel mee behaalt. Op bepaalde momenten in het jaar krijg ik te maken met ondernemers die durven te speculeren en voer willen inkopen voor een vaste prijs voor een bepaalde periode. Als de termijnvoorspellingen van de grondstofmarkten uitkomen maakt het geen verschil of je voer koopt tegen dagprijs of voer met een termijn inkoop vastlegt, maar….. Als een ondernemer denkt dat de voorspellingen rooskleuriger zijn als de werkelijkheid, kun je met een termijninkoop voordeel behalen. Omgekeerd is ook mogelijk.

Invloeden die de termijnprijzen beïnvloeden zijn onder meer slecht weer, logistieke stakingen, oorlog of andere politieke spellen die gespeeld worden. Het laatste over de rug van de agrarische sector. Veel verder reikt mijn glazenbol helaas ook niet.

Als we speculeren op de dag van vandaag dan liggen de kaarten op dit moment goed. Minder zeugen in Europa met als gevolg minder biggen met als gevolg minder vleesvarkens met als gevolg stabiel hogere opbrengstprijzen (zo werkt de varkenscyclus…).

Goede oogstvoorspellingen en voorraadschattingen met als gevolg goedkopere grondstoffen op termijn met lagere voerprijzen.
Laat de termijnvoorspellingen maar werkelijkheid worden!

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer