Extra zorg dringt uitval biggen terug

Met veel zorg en aandacht is de uitval van de biggen in het kraamhok flink te verlagen. Gemiddeld scoren Robin en James Brice uit het Engelse Framlingham een uitval van 6,5 procent tot het spenen, soms lukt het zelfs om de uitval te beperken tot maar 4,5 procent.

Vader en zoon Brice hebben een gesloten bedrijf met 720 zeugen. Ze produceren met een deel van de zeugen fokgelten. De rest van de zeugen produceert vleesvarkens en ze mesten de bijproducten vanuit de fokkerij af.

Om lage uitvalpercentages te kunnen behalen is er veel aandacht voor de biggen bij de geboorte. James besteed veel aandacht aan de biestopname. Hij let er vooral op dat de lichtste biggen biest binnen krijgen. Bij grote tomen past hij daarom ook split-suckling toe, hij zet een deel van de biggen even apart.

Het heeft even geduurd voordat de beste aanpak is gevonden voor de lichtste biggen; micro-biggen, noemt James de biggen van 900 gram en lichter. Deze lichte biggen hebben vooral veel zeugenmelk nodig. Dat bereikt hij door de lichtste biggen bij pleegzeugen te leggen en te zorgen dat ze continue kunnen zogen. De zeugen krijgen hiertoe een aantal keren oxytocine toegediend waardoor de biggen volop melk kunnen drinken.

De extra aandacht voor de micro-biggen is volgens Robin en James zeker zinvol. Na een goede start presteren de lichte biggen best goed. Ze hebben hiertoe een aantal tomen micro-biggen gevolgd vanaf de geboorte tot aan het afleveren als vleesvarken. De uitval bij de micro-biggen is 8 procent en ze wegen bij het spenen op vier weken 5 tot soms 8 kilo.

Bij spenen zijn de biggen dan wel aan de lichte kant, maar ze zijn vitaal en vreten goed. Na spenen halen ze een groei van 340 tot 460 gram op 12 weken leeftijd. Als vleesvarken ligt de groei op 770 tot 860 gram per dag. Bij afleveren zijn de levende gewichten van de micro-biggen dan tussen de 89 tot 98 kilo. Ze zijn daarmee aan de lichte kant, maar classificeren net zo goed als de vleesvarkens die starten als normale of zware biggen.

Bekijk ook de beelreportage uit Engeland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer