Zeugenhouderij vraagt veerkracht

269 Varkenshouders (12,4 procent) stopten het afgelopen halfjaar met hun zeugenbedrijf of -tak. Pig Business kwam tot dit aantal middels een enquete onder 259 vermeerderaars.Als die bedrijven representatief zijn, zouden dan in totaal 269 varkenshouders zijn gestopt.

Dit zou een drastische toename betekenen ten opzichte van 2014: toen bleef de teller steken op 84 stoppende vermeerderaars. Het onderzoek wees verder uit, dat wanneer de prijzen komend half jaar niet aantrekken, bijna 40 procent van het aantal zeugen verdwijnt. Ongeveer 30 procent van de vermeerderaars gaf aan financieel veerkrachtig genoeg te zijn om de crisis te overleven. Onder vleesvarkenshouders is de nood beduidend minder hoog.

Jos Peerlings van ZLTO erkent desgevraagd dat bij veel zeugenhouders het water aan de lippen staat, maar exacte cijfers over stoppers zijn hem niet bekend: “Het is zeker zo dat zij het moeilijk hebben, maar getalsmatig kan ik er niet veel over zeggen.” Wat Peerlings betreft, is het ook nog te vroeg om te voorspellen of deze aantallen definitief uit de markt vallen of wellicht door uitbreidende zeugenhouders worden overgenomen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer