Trots op Ecoson biofosfaatfabriek

Eén van de vele projecten waarop Richard van Lijssel (director Technology bij Darling Ingredients International) trots is, is de realisatie van de biofosfaatfabriek bij Ecoson. “Het is een solide project en goed voor de betrokken boeren.” De fabriek is in 2014 in gebruik genomen en zij verwerkt 100.000 ton vleesvarkensmest per jaar. De vleesvarkensmest is afkomstig van 70 vleesvarkenshouders in een straal van 25 kilometer rond Son.

Zij leveren maximaal 14 dagen oude vleesvarkensmest aan Ecoson. Deze mest met een gemiddeld drogestofgehalte van 8 procent, gaat in een vergister. Het gewonnen biogas wordt verder opgewerkt tot groen gas met een aardgaskwaliteit. Dit is op jaarbasis voldoende voor 1.700 huishoudens in de gemeente Eindhoven.

Na de vergisting wordt het digestaat gescheiden. De waterige fractie gaat naar de waterzuivering van Rendac. De dikke fractie wordt via een banddroger met restwarmte van Ecoson gedroogd tot een poeder met 85 procent drogestof. Na het persen tot een korrel bevat het product 90 procent drogestof. Als deze korrels gereed zijn, worden ze nog minimaal een uur op een temperatuur van 70 graden gehouden om de korrels conform wettelijke voorschriften te hygiëniseren. Van Lijssel: “Wij willen zekerheid. Ons exportproduct moet altijd van een onberispelijke kwaliteit zijn.”

De afzet van de biofosfaatkorrels verloopt volgens hem prima. “In Nederland, België en delen van Duitsland is een overschot aan fosfaat, maar in andere gebieden in de EU is een tekort. Met name in de Franse wijnbouwgebieden vinden onze organische mestkorrels gretig aftrek. Het is een mooi verhaal: onze biofosfaatkorrels ondersteunen de druiventeelt, terwijl andere producten van Darling Ingredients weer helpen om wijn te klaren.” 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer