Gezond voeren

Een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid is een goede voeding. Twan en Eric Stiphout overleggen hierover altijd met hun adviseur van Multifeed.

In het kraamhok is bijvoeren van de biggen nodig om ze te laten wennen aan vast voer. Op een leeftijd van een dag of vier geeft Twan de biggen hun eerste bijvoeding. Het Multifeed korreltje bevat daarbij nog wel melk, maar er zit ook appelpulp en bewerkte soja in. “Voer met een knipoog naar conventioneel voer”, noemt Eric het. De laatste week voor spenen gaan de biggen dan over op de speenkorrel met minder melk en verder dezelfde grondstoffen. Die speenkorrel krijgen ze ook nog een dag of acht na spenen.
Na spenen besteedt Eric extra aandacht aan de voeropname. “Een speendip kun je niet helemaal voorkomen, maar we willen die wel zo klein mogelijk maken.” Daarom voert hij extra bij in een grote kom. De eerste drie dagen maakt hij het voer ’s morgens nat. Hebben ze het ’s avonds op dan krijgen ze er droog voer bij. Zaterdagavond krijgen ze al geen extraatje meer en zondagmorgen krijgen ze de laatste keer extra voer in de kom. Ze hebben dan ruimschoots de tijd gekregen om te leren vreten uit de droogvoerbak.

Na een week gaan de gespeende biggen met behulp van de cdi in drie tot vier dagen tijd over op een opfokkorrel. Op dag 42 zijn ze geleidelijk overgeschakeld op een luxe startvoer. Datzelfde startvoer krijgen ze dan ook nog in de vleesvarkensstal.
Bij opleg in de vleesvarkensstal zijn de biggen 70 dagen oud en wegen minimaal 25 tot 28 kilo. In de vleesvarkensstal voeren de broers droogvoer met een granenmengsel. Dat gaat zonder cdi gewoon door de verschillende componenten op frequentie in te vijzelen.
Ook de zeugenvoeding krijgt veel aandacht. Omdat de zeugen grote tomen biggen grootbrengen krijgen ze in de laatste week van de dracht bijvoorbeeld altijd extra voer met de cdi. Dan vallen ze minder af en het is een goede voorbereiding voor de volgende worp.

Bekijk ook de beeldreportage

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer