Lichtpuntjes in 2016

Nog niet komend voorjaar, maar 2016 zal voor de varkensbedrijven wel lichtpuntjes opleveren. De krimp van de zeugenstapel zal verlichting brengen, verwacht Kees van Vliet, sectormanager Agrarisch van ING Bank.

De rendementen op de varkensbedrijven zijn dit jaar erg slecht. Tot en met oktober 2015 ligt het gemiddelde maandsaldo maar op 200 euro per zeug voor een gestandaardiseerd zeugenbedrijf met 600 zeugen. Een standaard vleesvarkensbedrijf met 1700 plaatsen komt ook tekort met een saldo van 62 euro per plaats.
In heel Europa zijn de prijzen slecht en stoppen zeugenhouders. Hoe groot de krimp zal zijn, kan Van Vliet nog lastig te voorspellen. “Een krimp van minimaal vijf procent zal de Europese markt goed doen. Dat is een correctie voor de groei door de alsmaar stijgende biggenproductie van de afgelopen jaren.”
Pas in de loop van 2016 zullen de prijzen langzaam verbeteren. In 2017 moet het dan tot echt betere prijzen leiden. Wel is het zo dat de voortdurende genetische vooruitgang dit herstel wat kan afremmen. Het zou volgens de sectormanager goed zijn als die genetische vooruitgang geregeld wordt gecompenseerd door krimp van de zeugenstapel. "Want Europa produceert al 10 procent meer dan het zelf consumeert. Maar we hoeven echt geen10 procent te krimpen. Met 2 procent minder varkensvlees krijg je al betere prijzen omdat je minder overschot tegen lage prijzen hoeft af te zetten."

Stoppende bedrijven waren voorheen altijd de kleinere bedrijven. Maar ook gezinsbedrijven staan onder druk. Het is moeilijk om de investeringen die ze de afgelopen tijd hebben gedaan in milieu en dierenwelzijn terug te verdienen. "Mogelijk dat er ook in Nederland integraties komen, denkt Van Vliet. Dat is in de meeste Europese landen al het geval. Waarbij gezinsbedrijven "vaak wel een onderdeel zijn van die integraties."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer