Impact PED voor boeren in de VS beperkt

Varkenshouders in de VS hebben gemiddeld genomen geen economische schade geleden door de grote PED-uitbraak die in 2013 begon. De stijgende vleesprijzen compenseerden de dalende productie.

Twee onderzoekers van de Iowa State University hebben de economische gevolgen van PED op een rij gezet. Ze keken daarbij naar de periode van september 2013 tot augustus 2014; de periode waarin PED de grootste impact heeft gehad op de gezondheid en uitval bij de varkens. In deze periode daalde het aantal zeugen met 0,25 procent. De uitval onder de biggen in het kraamhok is met 3,0 procent gestegen. De slachterijen kregen 4,6 procent minder vleesvarkens te verwerken (5.021.000 slachtingen minder). De varkenshouders leverden daarbij wel zwaardere varkens af, waardoor de slachtgewichten stegen met 3,3 procent.

De uitbraak van PED heeft nauwelijks negatieve gevolgen gehad voor de consumptie van varkensvlees. Dat is ook niet nodig, want PED is niet overdraagbaar op mensen. Zo’n negatief effect was misschien wel te verwachten geweest. Bij de uitbraak van ‘varkens’griep was er wel een negatief effect op de consumptie, ook al is die infectie niet via het eten van vlees overdraagbaar. Overigens vinden de auteurs het wel van belang om de consument ten tijde van een uitbraak van een ziekte goed voor te lichten om een negatief gevolg voor de consumptie te beperken.

Tijdens de uitbraak van PED daalde de consumptie van varkensvlees maar met 0,8 procent. Tegelijk steeg daarbij de prijs met 10,3 procent. Voor de varkenshouders betekende dit uiteindelijk dat ze gemiddeld genomen beter verdienden dan in het jaar voorafgaand aan de PED-uitbraak. Dit geldt uiteraard niet voor de bedrijven die met een hoge uitval te maken hebben kregen. De kosten van de PED-uitbraak werden gedragen door de slachterijen, verwerkers, retailers die hun marge zagen slinken en door de consument die een hogere prijs betaalde.

Lees het hele artikel National Hog Farmer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer