Biologische varkensketen schaatst op dun ijs

De prijzen voor biologische varkens zijn erg goed. De vraag naar biologisch vlees is groter dan het aanbod en dat zorgt op dit moment voor een nogal overspannen markt. Biologische varkenshouders nu dus niet te klagen. Toch is het schaatsen op dun ijs, constateert het bestuur van de Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV).

In de omringende van Nederland en met name in Oost- en Zuid-Europa worden momenteel grote biologische varkensbedrijven gebouwd. Welke invloed dat gaat hebben op de Nederlandse biologische varkenssector is de VBV is niet duidelijk. Maar volgens de vereniging is meer dan ooit duidelijk dat vaste lange termijn relaties binnen de keten kunnen zorgen voor rust.

Naast de Groene Weg zijn er diverse andere partijen die biologisch vlees vermarkten. De tweede speler op de markt is Westfort in samenwerking met Deli Harmony. Bon Vivant draait al jaren mee, maar blijft een kleinere speler. Een nieuwe speler in het veld is Meatfriends. Een klein deel van de biologische varkenshouders levert naar België, aan de firma Porcs Qualite Ardennes. Er is dus nogal wat beweging in de markt.

Om samen sterk te blijven organiseert de VBV elk jaar een lunchbijeenkomst met ketenpartijen. Het VBV-bestuur pakt dan actuele thema’s bij de kop en bespreekt die met afnemers van het vlees, voerbedrijven, banken en organisaties als Bionext en Biohuis. Open communicatie moet ertoe leiden dat de biologische varkenshouderij marktgericht en intern gezond blijft.

Lees hier het hele VBV-bericht.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer