Kater van relatiedagen in Hardenberg

Vorige week had ik een thuiswedstrijd, want de relatiedagen waren in Hardenberg. Nieuws hadden we niet verwacht, maar wel dat we veel mensen zouden spreken. Een echte relatiebeurs dus.

Opvallend vond ik dat de farmaceutische industrie groots uitpakte. En bedankt dacht ik. Hier wordt dus goud verdiend. Vervolgens willen ze nog meer gaan verdienen, want we gaan een zelfde type enting voor biggen en voor zeugen maken. De dierenarts moet nu kleinere besteleenheden afnemen. En dan raad je het zelf ook. De entstof wordt voorlopig niet goedkoper. Ik vind dit wel lef hebben in een sector waar niets verdiend wordt.

Wat mij eigenlijk veel meer zorgen baart is de vraag naar sterwaardige biggen. De meeste handelaren waren op zoek naar varkenshouders die sterwaardige biggen kunnen produceren. Het grootste struikelblok voor de vermeerderaars is het feit dat de biggen op 0,4 m2 moeten liggen na spenen. En dan begint het spel. Want alleen de meerkosten worden vergoed. Martin Houben vertelde op de Foodlog-bijeenkomst dat hij aan zijn stervarkens net zo veel verdiende als aan de gewone vleesvarkens. Dit zegt genoeg. Je krijgt een basisprijs met een ‘plusje’, die de gemaakte meerkosten net vergoed. En als je heel scherp onderhandelt misschien nog een centje extra.

Hoe is het mogelijk dat binnen een concept de kostprijs niet wordt uitbetaald? Alle varkens, welk concept dan ook, worden afgerekend op één basisprijs met een kerstboom aan extra’s. Oftewel je krijgt het niveau wereldprijs met een toeslag. Juist in een concept mag je toch verwachten dat vraag en aanbod op elkaar afgestemd zijn. Want dat bepaalt de prijs. Weg is je overschot en weg is je probleem. Is het nu zo moeilijk?

Nee, het is zo simpel. Maar de handel brengt dieren van plaats a naar plaats b. Ontvangt hier geld voor, haalt daar haar eigen marge af en de rest is voor de varkenshouder. Op de beurs vroeg ik een handelaar of de slachterij veel aanbod wilde hebben van stervarkens, want dan kunnen ze snel roepen dat er een overschot is en kunnen ze de prijs laten zakken. De handelaar keek me aan of ik van een andere planeet kwam en kon mij geen antwoord geven. Hier schrok ik van. Zijn we dan allemaal zo kortzichtig bezig? Werkt een handelaar dan echt zo simpel? Onder het motto: er komen wel minder boeren, maar niet minder varkens dus heb ik voorlopig geen probleem? Door ook nog eens een overschot aan sterbiggen te creëren die ook stervleesvarkens worden en waar er ook minder van in een stal mogen, kan ik vrolijk nog een rondje extra rijden? De wereld op zijn kop.

De relatiedagen zijn voor mij met een kater geëindigd, maar niet door de drank.

Ruth van der Haar
Varkenshoudster 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer