Burgemeester lovend over revolutionaire stal

Burgemeester Paul Verhoeven van de gemeente Heeze-Leende opende op 18 oktober de nieuwe varkensstal van Willy de Beer in Leende. De burgervader deed dit door op een symbolische wijze de zonnepanelen aan te sluiten. Verhoeven gaf een pluim aan De Beer voor het doorzettingsvermogen en de realisatie van deze revolutionaire stal. “We maken het de ondernemers in de agrarische sector niet makkelijk om te ondernemen. Ze moeten aan steeds meer regels voldoen. Regels vanuit Brussel en Den Haag en de maatschappelijke druk maken het steeds lastiger om bedrijfsontwikkeling mogelijk te maken. En dan hebben we het nog niet eens over de prijsdruk die er de laatste jaren heerst. Daarom is het een prestatie van formaat van familie De Beer dat deze stal is gerealiseerd.”

De stal bevat nieuwe aspecten die nog niet eerder zijn toegepast in de veehouderij. Op het dak liggen zonnecollectoren om het water op te warmen dat nodig is voor het optimaal voeden van de varkens. Door veevoergrondstoffen te fermenteren wordt het voer beter verteerbaar gemaakt voor het varken. Hierdoor heeft varken minder voer nodig voor de aanzet van vlees en daalt de mestproductie. Daarnaast verbetert de eiwitkwaliteit van de grondstoffen, zodat er minder sojaschroot geïmporteerd hoeft te worden.

Ook voert De Beer reststromen uit de humane sector aan zijn varkens. Op deze manier wordt ‘afval’ weer tot waarde gebracht door er hoogwaardig varkensvlees van te maken.

De Beer heeft zijn nieuwe stal uitgerust met zonnepanelen. Hiermee zorgt hij voor de eigen stroomvoorziening. Verder verwerkt hij de varkensmest tot een waardevolle mineralenmeststof. De dikke mestfractie wordt na verhitting geëxporteerd naar Frankrijk en Duitsland en maakt de akkers vruchtbaarder.

De dunne mestfractie bevat veel kali die De Beer goed kan gebruiken in zijn akkerbouwtak. Hij teelt jaarlijks namelijk vijftig hectare aardappelen voor de productie van friet. “Een innovatieve stal voor duurzame varkensvleesproductie”, besluit burgemeester Verhoeven. “Met deze stal kan De Beer zeker twintig jaar vooruit.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer