Voor 4-dageneis bestaat geen TomTom

Er zijn wel honderd wegen die naar een goede invulling van de 4-dageneis leiden. Maar helaas is er geen TomTom die de kortste weg zonder obstakels wijst. Dat concludeert zeugenhoudster Ruth van der Haar na afloop van de Wroetsessie 'Vroege dracht' op 6 oktober in Heerde.

Eenvoudig is het niet om te voldoen aan de 4-dageneis. Wel biedt de Wroetsessie veel inzicht in de maatregelen die de zeugenhouder kan nemen. Van der Haar: “Als eerste hebben we duidelijk gehoord hoe belangrijk de eerste twaalf dagen na inseminatie zijn. De zeug beslist dan of ze dragend blijft of niet. Daarbij spelen een aantal cruciale factoren een rol: voel ik me veilig, is mijn conditie goed, krijg ik genoeg voer en zijn er genoeg embryo’s. Dan kan ik drachtig blijven. Maar heb ik veel stress, ben ik bang, krijg ik niet genoeg water, voel ik me niet lekker? Dan stop ik er liever mee.”

Een belangrijke rol speelt volgens haar het hongergevoel. “Samen met de voeradviseur zorgen we ervoor dat de zeugen genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen voor de biggen en zichzelf. Maar een zeug kan dan toch nog honger hebben. Je kunt dat zien aan de zeugen, al is het niet eenvoudig heb ik gemerkt. Als er hongergevoel is, moet je dat oplossen. De voeradviseur kan je daarbij ondersteunen.”

Voor het slagen van de vroege dracht is het nodig om goed te kijken naar de zeugen en goed na te denken over oplossingen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat zeugen genoeg water kunnen drinken, zonder verspilling. En hoe los je een overvolle dekstal op? Een keer een kraamhok leeg laten staan, is mogelijk beter dan uit alle macht de hokken vol houden.

Van der Haar vond het een pluspunt om te luisteren naar de ervaringen van collega’s waar het redelijk goed gaat en naar de oplossingen die zij voor hun problemen bedacht hebben. “Leren van elkaar is belangrijk. Bij de workshop werd je ingedeeld naar type huisvesting. Heb je de zeugen in voerligboxen met uitloop, dan loop je tegen andere zaken aan dan zeugenhouders met voerstations of vloer- of trogvoedering.”

De Wroetsessies vroege dracht voor varkenshouders op 14 oktober in Wijchen en 20 oktober in Sterksel, zitten in principe vol. Aanmelden kan nog wel, maar mogelijk zal het op een andere locatie plaatsvinden. Voor de bijeenkomst met adviseurs op 28 oktober in Wijchen is nog voldoende ruimte.

Klik hier voor meer informatie

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer