Kostprijsjagen aflopende zaak

 "Het najagen van een lagere kostprijs is voor Nederlandse varkenshouders niet de juiste weg. Binnen de EU moeten we Spanje en Denemarken al voor ons dulden." De enige optie die volgens LEI-econoom Robert Hoste rest, is verdergaand samenwerken in ketens. Hoste sprak tijdens de Ondernemersdag Varkenshouderij van AgruniekRijnvallei op 30 september. In Wageningen was het dagthema "Op weg naar een gezonde varkenshouderij".

De varkenseconoom liet aan de hand van allerhande grafieken zien waar de Nederlandse varkenssector staat binnen de EU en de rest van de wereld. "Qua kostprijs leggen we het ruim af tegen landen als Brazilië en de Verenigde Staten. Binnen Europa zijn we ook al jaren geen kostprijsleider meer. Onder andere vanwege de hogere kosten voor mestafzet. De Denen zijn ook beter dan ons op het onderdeel samenwerken en de bedrijven zijn groter." Hoste: “De goede samenwerking binnen de Deense varkenssector is mede de oorzaak dat ze het winnen van ons op het gebied van biggenexport. Een biggenpaspoort hebben ze daar al lang en de gezondheid staat op een hoger peil.”

Overigens zegt de lagere kostprijs van de Denen Hoste ook weer niet alles. Mede door de veel lagere slachtgewichten is hun opbrengstprijs ook lager.

Hoe het ook zij, de Nederlandse varkenssector heeft volgens Hoste behoefte aan een cultuuromslag. Samenwerken met andere partijen verderop in de keten tot de retail aan toe moet volgens hem de oplossing bieden. “Daarbij is het zaak veel meer onderdelen van het varken via de supermarkt af te zetten. Dat lukt niet alleen met vlees, het zal via vleeswaren moeten. De biologische sector is daar de laatste jaren goed in geslaagd en dat heeft geleid tot een betere prijs.”

Of krimp nodig is in de Nederlandse varkensstapel blijft ook voor Hoste nog een vraag. "Feit is wel dat tien procent krimp in Nederland alleen geen zoden aan de dijk zet. Dat levert hooguit een reductie op van één procent van de Europese productie. Terwijl de zelfvoorzieningsgraad momenteel al op 110 procent ligt."

Lees meer over de Ondernemersdag op Varkens.nl.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer