Laatste rondje van de dag

Het laatste controlerondje ‘s avonds voor het slapen gaan, nog even langs de kraamafdeling. Altijd spannend, is er een worp begonnen, of is deze al klaar? Het hele bedrijf is dan al in diepe rust, alleen vanuit de kraamafdeling hoor je misschien geschreeuw van biggen. Eten! Na een paar minuten is het dan weer stil en hoor je alleen het ritmische geknor van de zeugen die samen de biggen zogen. Dag en nacht gaat dit gewoon door, machtig mooi eigenlijk!

Ik doe de deur open en ben toch een beetje verrast dat een jong zeugje al begonnen is met biggen krijgen. Gewoon mooi op tijd, maar dacht dat ze nog wel een dagje zou wachten. Ik doe de lamp aan en klap de biggenonderkruip dicht. Een pasgeboren big zit in de hoek en is een beetje de weg kwijt. Ik zet deze onder de lamp en strooi zaagsel over de natte big zodat ze gauw opdroogt. De jonge zeug blijft stil liggen maar houdt mij goed in de gaten. Ik ga de andere afdeling controleren en doe geen lamp aan, aan het licht van de biggenlampen heb ik genoeg zicht. De afdeling is in diepe rust. Er is een zeug die mij ziet, maar ze blijft rustig liggen. De biggen liggen languit onder de lamp. Ik vind dat heerlijk om te zien. Die rust, het heeft iets vredigs en magisch.

Ik ga nog even bij de jonge zeug langs. Big 1 heeft de speen gevonden en big 2 is inmiddels geboren. Het gaat prima, toch ga ik even op de hokafscheiding zitten om te genieten. Mijn gedachten gaan ook even terug naar de belevenissen van de dag. Ik was iemand tegengekomen en die vroeg mij hoe het ging met de varkens. Ze had gehoord dat de prijzen zo slecht waren, dat zou toch wel mee vallen? Ik probeerde haar uit te leggen wat het voor ons bedrijf betekende. Haar reactie was kort. Zo hard werken en er nog een bak geld elke week achter aan gooien, je bent hartstikke gek! Ik was allang gestopt. Tja een beetje gek zijn varkenshouders wel ...
Een collega varkenshoudster die ik dezelfde dag sprak, had ik aan twee woorden genoeg. We wisten precies wat we bedoelden. We spraken elkaar wat moed in. Het wordt vast weer beter, geduld.

Big 2 ligt ook aan een speen en big 3 en 4 kwamen vlak achter elkaar! Dit is wat ik zo mooi vind aan varkens houden! De kraamafdeling, mooie toom biggen, gezonde dieren, het technisch steeds beter worden, eigen baas zijn. Misschien kan alleen een varkenshouder begrijpen wat ik bedoel?!

Sabine Grobbink
varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer