Negende Weekend van het Varken geslaagd

De negende editie van het Weekend van het Varken is meer dan geslaagd, vinden Astrid Lodewijks uit Dongen, Pascal Bongers uit Doetinchem en William Meulendijks uit Deurne. Deze drie deelnemers trokken alleen al ruim 6.000 bezoekers naar hun varkensbedrijven.

Bij de familie Bongers was het zaterdag flink druk. “We deden voor het eerst mee en kregen tussen twaalf en vier uur op zaterdag bijna 1.000 bezoekers”, vertelt Pascal. “Dat waren voor meer dan tweederde deel burgers.” De rondleidingen door de buitendienstmedewerkers van voerfirma’s en andere organisaties werden positief ontvangen. Bongers heeft vrijwel alleen maar positieve reacties gehoord. “Ze vonden het zo schoon in de stallen en de varkens zo rustig.”

Op het bedrijf van William Meulendijks, tevens vakgroepvoorzitter varkenshouderij bij  ZLTO, en zijn ouders was het iets rustiger dan vorig jaar. "Er waren veel andere activiteiten in Deurne. En zaterdag liep het vroeger af door de regen. Toch kwamen er zeker zo’n 1.300 bezoekers."

Aan de kwaliteit deed het volgens William niets af. “Het was hartstikke gezellig. Iedereen vond de mascottes leuk en er was een live-uitzending van de lokale radio. De rondleidingen door collega-varkenshouders en het doolhof met vragen over het varken werden druk bezocht. Na afloop konden ze tekst en uitleg vragen aan de leerlingen en docenten van De Groene Campus in Helmond. Daar werd gretig gebruik van gemaakt.”

Op de Vaartse Hoeve in Dongen pakte de combinatie van het Weekend van het Varken met de Barbecuewedstrijd prima uit. “Er kwamen misschien wel 4.000 bezoekers in twee dagen tijd kijken”, zegt Astrid Lodewijks. “De biggen werden bijna doodgeknuffeld, zo druk was het.”

De bezoekers verbaasden zich volgens haar over de strenge regels bij de BBQ-wedstrijd. “Dat een varkensnek wel 18 uur op de barbecue moet liggen, wisten de meesten niet.” Bezoekers konden tegen een kleine betaling proeven van de fricandeau die de twaalf deelnemers klaar hadden gemaakt. Het publiek koos Barbecue team Extreme uit Neerpelt (België) als beste. Team IQ uit Amersfoort werd door de professionele jury als winnaar gekozen. 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer