Mestverwerker Merensteyn gaat los

Aan de slag. Met deze woorden beëindigde Gerard de Jong, waarnemend voorzitter van Mestac, zijn speech bij de opening van mestverwerker Merensteyn. ?Deze aftrap vond 26 augustus plaats voor een select gezelschap van 30 personen in Ysselsteyn? (Limburg). Meteen daarna stort loonbedrijf Reintjes uit Veulen een vracht geel zand voor de fundering. Aannemersbedrijf Hoexbouw uit Oosterum zal de bouw van de loods verzorgen.

Na jarenlang touwtrekken is het dan eindelijk zover, zegt een stralende Ben Rooyackers, manager bij Mestac en verantwoordelijke voor Merensteyn. Hij beschrijft het tijdrovende proces van vergunningverlening, financiering en verwerving van de tonnen mest. Over de laatste stap meldt Rooyackers vol trots dat op woensdag aan de 96 deelnemende leden gevraagd is om samen 700.000 euro voor de bouw te financieren. "De maandag erop was 97 procent van het geld al binnen op de Merensteyn-bankrekening. En dat in deze tijd. Dit geeft aan dat onze boeren betrokken zijn en serieus werk maken van mineralenverwerking."

Minder enthousiast verhaalt Rooyackers over het politieke gesteggel over het mineralenconcentraat. Er was ingezet om het beproefde recept van Kumac te gebruiken. Hierbij wordt een mineralenconcentraat (N + K) in de regio afgezet. "Door een politieke koerswijziging werd het aantal pilots mineralenconcentraat helaas niet uitgebreid van tien naar dertig. Hiermee werd het businessmodel van Merensteyn onderuitgehaald."

Daarom moest naarstig gezocht worden naar een andere verwerking van de dunne fractie. Deze is gevonden in een Oostenrijkse filtertechniek met actief kool (adsorptie). De dunne fractie na mestscheiding wordt gezuiverd zodat er loosbaar water overblijft. "Van elke ton mest blijft na verwerking 250 kilo dikke exportwaardige fractie over. Koolstoffilters worden hergebruikt na regenereren. Het schone water  geven we terug aan de natuur", aldus Rooyackers.

In maart 2016 is de planning dat de mestverwerkingsinstallatie gaat draaien. In de eerste fase zal Merensteyn 100.000 ton mest verwerken. Rooyackers verwacht dat er binnen een jaar na het in gebruik nemen al kan worden opgeschaald richting de vergunde 200.000 ton.

Lees ook Merensteyn komt er ook aan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer