Eindelijk: grondstofprijzen zijn gedaald!

Half juni zat er de schrik goed in. Alle media en weercijfers gaven droogte aan in een aantal gebieden wereldwijd. En op andere plekken was het juist weer te nat. Het IGC (International Grain Forecast) voorspelde een afname van de graanproductie voor 2015/2016 van -16 miljoen ton ten opzichte van de oogst 2014/2015 (die pluste toen 34 miljoen ton in vergelijking met het jaar ervoor). Alle ingrediënten waren dus aanwezig voor een prijsstijging.

In 3 weken tijd steeg de tarwe met 2 euro per 100 kilo, gerst pluste 1,40 euro per 100 kilo en bij mais kwam 2,40 euro per 100 kilo erbij. Dit zorgde direct voor ongerustheid in de markt bij de varkenshouders en bij ons als mengvoerleveranciers. Is dit blijvend en wat betekent dat dan? Over het algemeen wordt het niet gezelliger als kosten dreigen op te lopen en de opbrengsten achterblijven.
Nu zijn we 8 weken verder: de voorspellingen zijn weer bijgesteld met hogere voorraden. Met als gevolg dat de grondstofprijzen vandaag weer op het niveau van 15 juni zijn. Mais is een uitzondering, deze is nog 1 euro per 100 kilo duurder dan voor de stijging medio juni.
Soja is de enige grondstof die ook daadwerkelijk in prijs gezakt is in vergelijkingen met 15 juni. Een schatting dat de sojavoorraad stijgt met 2 miljoen ton in 2015/2016 en een gunstigere euro/dollar koers zorgden voor een daling van de sojaprijs met 3 euro per 100 kilo.

Ook hieruit blijkt maar weer dat we voor de prijszetting afhankelijk zijn van voorspellingen en schattingen. Emotie is echter ook een belangrijke factor bij de prijszetting. Kunnen we emotie ook positief voor ons laten werken? Een manier kan zijn om bijvoorbeeld de politiek niet alleen met feiten te benaderen, maar ook met het verhaal. Ingrid Jansen voorzitter van de POV is een prima voorbeeld daarvan. De Franse boeren hebben dit gedaan door publiekelijk actie te voeren.

Ik wil deze blog afsluiten met een voervraag voor zelfmengers. Is mais nog interessant in uw rantsoen? 

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer