Chinese vraag gunstig voor vleesprijs

Vleesvarkenshouders gaan dit jaar naar verwachting redelijk positief afronden. Rabobank voorspelt in haar prognose van het derde kwartaal dat ze over heel 2015 afstevenen op een voerwinst van 72 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dit is 5 procent onder het langjarig gemiddelde van 76 euro voerwinst.

Het herstel van de varkensmarkt is nodig na het teleurstellende tweede kwartaal. Door de flinke daling van de levende export (bijna 100.000 dieren minder) en de gestegen productie nam het aantal slachtingen in Nederland toe met 136.000 dieren. In de moeizame markt met een dalende consumptie gaf dat aanleiding tot lagere prijzen dan in Duitsland.

Voordat de vleesvarkenshouders kunnen profiteren van de betere prijzen zullen ze eerst nog een moeizaam derde kwartaal door moeten. Pas aan het einde van het derde kwartaal en in het vierde kwartaal zullen de prijzen dan aantrekken door de verwachte grote vraag vanuit China. De totale varkensstapel is daar gedaald met 81,5 miljoen stuks (-17,4 procent) en dat leidt een grote vraag.

De vleesvarkensprijzen zullen hierdoor aan het einde van het jaar stijgen, tegen de normale seizoen ontwikkeling in. De aanwezige grote voorraden varkensvlees in Europa zouden het prijsherstel nog kunnen vertragen. Ook kan Europa profiteren van de grote vraag vanuit China vanwege de gunstige wisselkoers ten opzichte van de dollar.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer