Delhaize betaalt 2 euro crisisbijdrage

De 53 Belgische varkenshouders die produceren voor grootgrutter Delhaize krijgen een steuntje in hun rug van deze supermarkt . Omdat de varkensprijs dramatisch laag is, gaat Delhaize (onlangs overgenomen door Ahold Group) vanaf 17 juli haar leveranciers een crisisbijdrage betalen van 2 euro per varken. Omgerekend is die financiële steun 2 cent per kilo vlees.

Deze actie is een bewuste keuze van de retailer en getuigt van solidariteit. Met deze steun aan de Belgische varkenssector gaat Delhaize namelijk verder dan de in begin juli gemaakte afspraken binnen het Belgische varkensketenoverleg. Hierin is besloten dat supermarkten en vleesverwerkers deze maand alleen Belgisch varkensvlees zouden aankopen .

In oktober 2014 bevroor Delhaize ook al de inkoopprijzen voor varkensvlees om de sector te steunen. Volgens woordvoerder Roel Dekelver gaat Delhaize regelmatig bekijken of de crisisbijdrage nodig blijft. De marktvooruitzichten op korte termijn zien er vooralsnog niet goed uit.
De crisisbijdrage van 2 euro komt bovenop de 3,60 euro per varken die Delhaize sinds 2014 betaalt voor dieren die een rantsoen kregen dat rijk is aan omega-3 vetzuren. Dat vlees wordt onder het label ‘Beter voor iedereen’ te koop aangeboden met een gezondheidsclaim.

De Belgische Boerenbond zegt te hopen dat andere supermarkten dit voorbeeld zullen volgen. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) spreekt eveneens van een mooi gebaar. Dat meldt het Vlaamse VILT.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer