Bewustwording hygiëne

Goed reinigen en desinfecteren is volgens Arjan Wermink vooral een kwestie van bewustwording. Als hygiënedeskundige bij MS Schippers begeleidt hij varkensbedrijven op dit onderdeel. “Daar moet je de medewerkers bij betrekken en hen ondersteunen. De ondernemer laat het schoonmaken toch vaak aan hen over. De filosofie achter de manier van werken moet bij iedereen tussen de oren zitten, terwijl de uitvoering wel praktisch moet blijven.”

Wermink begint meestal met de vraag aan medewerkers waarom ze de hokken schoonmaken. “Dan dwing je ze om na te denken en creëer je bewustwording.” Cijfers maken daarbij indruk. In varkensstallen zitten zo’n 50 miljoen kiemen per cm2. Met gewoon schoonspuiten breng je dat volgens Wermink terug naar 20 miljoen kiemen. Wanneer met een goed inweekmiddel de vettige aanslag ook wordt verwijderd en na desinfectie is het aantal kiemen teruggebracht tot 500 per cm2. “Dan zie je dus het effect.” Die vettige aanslag is een taaie tegenstander. Maar laat je die zitten, dan creëer je volgens Wermink een perfecte voedingsbodem voor kiemen. “Zeker in een natte en warme omgeving.”

Onwil bij medewerkers ziet Wermink weinig. “Maar het is wel goed zo nu en dan de kennis op te frissen en voor iedere situatie een praktische oplossing te zoeken. Dit is vaak maatwerk. Schoonmaken gaat vaak op de automatische piloot, maar het is een klus waar je goed over na moet denken. Vaak is het op eigen ooghoogte wel schoon, maar ga eens door de knieën. Op biggenhoogte ziet het er meestal heel anders uit.”

Arjan Wermink begeleidde zeugenhouder Marc Rensen uit Raalte bij het onder de loep nemen van het reinigen en desinfecteren. Kijk hiervoor bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer