Innovatie op VIC-Sterksel steunen

De varkenssector in Nederland moet blijven innoveren. Dat de toekomst van VIC Sterksel op losse schroeven staat, lijkt dan ook geen goede zaak. Steun vanuit de sector, bij monde van de POV is nodig, zodat ook bedrijfsleven en overheid hun bijdrage leveren aan het proefbedrijf.

Afgaand op een artikel in Resource, het magazine van Wageningen UR, blijft onderzoek in Sterksel nodig. Victor van Wagenberg, onderzoeksmanager bij MS Schippers maakt zich zorgen. Hij vindt dat Sterksel de vertaalslag van fundamenteel onderzoek naar de praktijk goed vervult. Zonder het VIC is de waarde van nieuwe ontwikkelingen niet onder praktijkomstandigheden te testen.

Het bedrijfsleven spendeert dan ook jaarlijks tussen de 200.000 en 500.000 euro aan onderzoek in Sterksel. Daarmee kan het VIC echter niet draaiende worden gehouden. Volgens manager Han Swinkels is daarbovenop nog ruim 2 miljoen euro per jaar nodig.

Die financiering moet komen uit innovatief onderzoek vanuit publiek-private projecten. Dat wil zeggen projecten die deels worden betaald door bedrijfsleven, varkenshouders en de overheid. Om financiering vanuit de overheid te verkrijgen is het nodig om onderzoeksprojecten in te dienen bij de topsector Agri&Food. Dit moeten goed onderbouwde projecten zijn met steun vanuit bedrijfsleven en sector. Dat blijkt geen gemakkelijke taak, aldus Ad Kemps, directeur van Coppens diervoeding en voorzitter van het partnership van zestig bedrijven van VIC Sterksel. Er ontbreekt een boegbeeld en het indienen van aanvragen bij de topsector Agri&Food is specialistenwerk die binnen het partnership niet aanwezig is.

De hoop is nu gevestigd op de Producenten Organisatie Varkenshouderij. De POV heeft al wel twee projecten ondersteund: de elektronische neus voor berengeur en ‘gezonde varkens’. Of de POV structureel meer onderzoeksprogramma’s gaat steunen kan Ingrid Jansen, voorzitter POV en NVV, nog niet toezeggen. De tijd dringt echter. Voor het einde van het jaar dient er duidelijkheid te zijn over de langjarige financiering van onderzoek op VIC Sterksel. Volgens Swinkels is het zeker nodig dat VIC Sterksel overeind blijft, zonder innovatie heeft de varkenssector in Nederland geen toekomst. 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer