Zwaar is niet altijd vet

Ik kom net terug van een reis naar Finland. Opvallend is om daar te horen dat ons volkje het imago heeft altijd klaar te staan met een mening en dan vooral op een minder positieve wijze. Die kon ik dus in mijn zak steken voordat ik varkensbedrijven ging bezoeken om advies te geven.

Ook in Finland is een kilo een kilo! En ik zag bij de bezoeken veel vette en grote zeugen! In de groepshuisvesting liepen grote tot zeer grote dieren rond. Voerschema’s in de dracht logen er niet om bij deze dieren. Overigens levert dat bij tomen van tussen de 14 en 17 biggen ook wel forse biggen op. En als Hollander sta je dan (al bijna klaar met een mening) even af te wachten totdat je er zegt dat je met de cijfers het verhaal gaat toetsen.

Daarom hebben we op een bedrijf 150 zeugen gewogen en de spekdikte gemeten. Deze cijfers hebben we in de door ons pas gelanceerde Topigs Norsvin Zeugenvoer Monitor ingevuld voordat ik mijn mening gaf. En die was dat het bedrijf met 1200 zeugen dat 29 tot 30 zware biggen speent per zeug per jaar het nog niet eens zo slecht deed. De zeugen waren wel zwaar maar hadden amper spek. Door onze meetactie is de zeugenhouder er nu van overtuigd dat meten van de conditie een zinvolle zaak is. Er was te veel spreiding in het gewicht van de zeugen.

Zo is gewicht en spekdikte samen de oplossing om de mening te onderbouwen dat “zwaar niet altijd vet is”! Houd uw gewicht in de gaten.

Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer