Flexibele marktbenadering

Fokkers van Topigs opfokzeugen, Jack en John Theelen uit het Limburgse Beringe en Koningslust hebben een primeur. Ze zijn de eerste subfokkers in het zuiden van Nederland die de Topigs 50 zijn gaan fokken.De eerste Topigs 50-fokgelten zijn inmiddels afgeleverde bij een vermeerderaar in Panningen.

Na de uitbreiding van het aantal basiszeugen naar 600 N-zeugen, hebben Jack en John Theelen zich gericht op twee verschillende afzetmarkten voor hun opfokzeugen. Naast Topigs 20-gelten zijn ze ook deTopigs 50-gelten gaan fokken. Dit maakt ze meer flexibel en ze kunnen snel inspelen op een veranderende marktvraag in Zuid-Nederland. Het fokken van twee verschillenden genetische lijn betekent dat ze nog gestructureerder en consequenter moeten werken. Maar de ervaring van twee varkenslijnen voortbrengen,hebben ze jaren geleden al opgedaan op hun subfokbedrijf. 

Met name het gebruiksgemak van de robuuste Topigs 50-zeug is volgens de Theelens een pluspunt voor de vermeerderaar. Door de iets kleinere tomen van de Topigs 50-zeugen zijn de geboortegewichten wat hoger. In combinatie met de melkrijkheid van de zeug worden er grote tomen gespeend met een hoger speengewicht. Dit harder groeien van biggen wordt doorgetrokken naar de opfokfase en afmestperiode. Hierdoor is de Topigs 50-big ook een gewilde vleesbig.
Hier vindt u meer informatie over fokbedrijf Theelen.
Bekijk de beeldreportage op varkens.nl bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer