Mestverwerker in de startblokken

Mestverwerker Merensteyn in Ysselsteyn staat op het punt om van start te gaan. Dat is goed nieuws want de druk op de mestmarkt in Nederland is groot en neemt de komende jaren toe. Het van de grond krijgen van mestverwerking is noodzakelijk, maar met het aantal van start gaande projecten loopt het nog niet storm.

Vrijwel zeker is dat mestverwerking Merensteyn dit jaar wordt opgeleverd, geeft Ben Rooyackers, manager bij Mestac aan. “Alle seinen staan op het punt om van oranje op groen te springen. Eind maart zal het besluit om te gaan bouwen aan de Steegse Peelweg genomen moeten zijn.”

Voor de zomer zullen de werkzaamheden op die locatie van start kunnen gaan. De bouw zal zeker een half jaar in beslag nemen. De maximale verwerkingscapaciteit van 200.000 ton mest zal dus pas op zijn vroegst in 2016 gerealiseerd kunnen worden.

Om Merensteyn te realiseren is 3,68 miljoen euro nodig. Het Mestinvesteringsfonds, het Limburgs Energie Fonds willen samen met een bank het grootste deel financieren van de investering. Het resterende bedrag, 1,4 miljoen euro, moeten de participanten samen bijeenbrengen.

Veehouders kunnen volgens Rooyackers nog steeds intekenen op dit startklare boerenproject. “Ze zijn dan zeven jaar verzekerd van het netjes verwerken van hun ingetekende mest of verkrijgen van voldoende VVO’s. Maar we bieden iedereen de vrijheid om te kiezen uit drie aantrekkelijke opties. Al dan niet met verplichte levering van hun mest.”
 

Lees meer over mestverwerkingspecentages in 2015.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer