Kritische blik op controles NVWA

Onlangs organiseerde FarmAdvies een bijeenkomst samen met Goorts & Coppens advocaten en adviseurs met als titel “Een kritische blik naar de controles van de NVWA”. Een onderwerp waarover je van tevoren twijfelt of je het wel moet benoemen. Het is niet sexy, eerder een negatief onderwerp. Toch was er de overtuiging om dit onderwerp te belichten met als doel: Ondernemers in de varkenshouderij informeren en praktische tips meegeven.

En laat ik wel duidelijk zijn: je moet varkens houden zoals het hoort. Het welzijn van het varken moet GOED zijn. Dit GOED staat zelfs in de wet omschreven. Maar de interpretatie of de praktische uitvoering van deze wet geeft veel discussie. Als varkenshouder denk je dat je het goed voor elkaar hebt, maar na een NVWA-controle blijkt dit niet zo te zijn. Waar ontstaat dit grijze gebied? Als je een boete opgelegd krijgt wat voor boete is het dan? Hoe ga je hier mee om? Wat had je van te voren kunnen doen? Ook gebeurt het soms dat je als ondernemer het gevoel hebt dat een controle/beoordeling niet lekker loopt. De sfeer is niet goed. Maar je bent wel afhankelijk van de uitkomst van zijn beoordeling, wat moet je dan doen? Frustratie wegslikken? Het verbale gevecht aangaan? Hem of haar het erf afsturen?

Genoeg aanleiding om informatie in te winnen over dit onderwerp en kenniss te delen. De bijeenkomst vond plaats in de voormalige biggenstal bij het varkensbedrijf van familie Van Leeuwen in Nederweert Eind. In deze prachtige vergader- en informatieruimte vertelde Goorts & Coppens het erg druk te hebben met het reageren op dwangsommen en strafvorderingen van het NVWA bij varkenshouders. Helaas ontstaan deze situaties nog te vaak. Veel formaliteiten passeren de revue, zoals de soorten afleidingsmateriaal, de watervoorziening, de troghoogte en de dichte vloer. Maar ook gaat het over: Hoe reageer je, wat moet je niet doen en wie moet er bij de controle aanwezig zijn.

Het voorkomen van problemen bij NVWA-controles is natuurlijk het belangrijkste. Daarom is overlegd met de overheid om beter in beeld te krijgen hoe NVWA-controleurs op een varkensbedrijf rondkijken. Vrij recent heeft de overheid een aantal checklisten openbaar gemaakt, welke bij controles worden gebruikt. NVWA-controleurs gebruiken een document van 28 pagina’s en vinken de aandachtpunten af. Dit document kunt u als varkenshouder goed op benutten om u goed voor te bereiden. Loop eens door uw varkensbedrijf als was u zelf de controleur. Heeft u behoefte aan dat controledocument, dan zenden wij u dit toe.

Uiteindelijk ga ik met een dubbel gevoel huiswaarts. Het was een geslaagde en nuttige informatieavond. Maar ook het bedrukte gevoel blijft wat hangen, doordat controles kunnen leiden tot hoge boetes of zelfs strafzaken. Ik hoop dat dit uitzonderingen zullen blijven, omdat u zichzelf goed gaat voorbereiden.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer