Niet verantwoord couperen staarten te staken

De motie van Marianne Thieme om een einddatum vaststellen waarop het couperen van biggenstaartjes in Nederland moet zijn beëindigd, wordt niet concreet gemaakt. Alleen als het verantwoord is om daarmee te stoppen, wil EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma overleggen om te komen tot een realistische einddatum. “En dat gebeurt zodra er meer duidelijkheid is over de voortgang op Europees niveau en de resultaten van het Nederlandse onderzoek.”

Couperen van biggenstaartjes is in de Europese Varkensrichtlijn verboden, tenzij getroffen maatregelen om staartbijten en andere gedragsstoornissen te voorkomen, niet werkzaam zijn. Omdat het de praktijk ontbeert aan effectieve maatregelen om ongewenste dierwelzijnseffecten te voorkomen bij varkens met intacte staarten, wordt het couperen toch op relatief grote schaal in de EU toegepast.

In Nederland is afgesproken om de biggenstaart langer te houden en stapsgewijs te komen tot het stoppen van couperen. Wageningen-UR is bezig met een onderzoek “Verantwoord omgaan met staarten”. Dit moet inzicht opleveren in de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van bijterij en welke perspectiefvolle oplossingsrichtingen bestaan. In de loop van 2015 verschijnen de onderzoeksbevindingen, verwacht Dijksma.

De Europese Commissie wil het routinematig couperen van biggenstaarten op Europees niveau verminderen. De EC zet met name in op het verstrekken van hokverrijkingsmaterialen om bijterij tegen te gaan. Managementmaatregelen zullen ook onderdeel van de oplossing kunnen zijn. Dit schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van moties van de kamerleden Thieme en Van Gerwen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer