Antibiotica specifieker toewijzen

Vanaf 1 januari 2015 komt er een nieuwe systematiek voor het berekenen van het antibioticagebruik in de varkenshouderij. Het aantal dierdagdoseringen per dierjaar wordt voortaan ingedeeld in drie categorieën. Het betreft de indeling op 1) zeugen met biggen, 2) gespeende biggen (in de leeftijd van 25 tot 74 dagen) en 3) vleesvarkens en gelten.

Met deze verandering wordt de berekening voor het antibioticagebruik specifieker en nauwkeuriger, stelt de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa). Ook zijn de prestaties op gebied van antibioticagebruik bij verschillende typen varkenshouderijsystemen beter met elkaar te vergelijken.

Het antibioticagebruik per diercategorie wordt berekend na het vaststellen van het werkelijke aantal aanwezige varkens. Dit dieraantal wordt vastgesteld tijdens de jaarlijkse IKB-controle. Deze tellingen worden in de sectordatabanken InfoVarken en DGBbase vastgelegd .
Met deze aanpassing verwachten de Werkgroep Varkens van de Taskforce Antibioticaresistentie en de SDa een duurzame berekeningssystematiek te hebben ontwikkeld.

Lees ook op Varkens: Aparte registratie antibiotica speenbig.

 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer