Dijksma beantwoordt vragen NVV-leden

Tijdens het 20-jarig jubileumfeest van de NVV konden NVV-leden vragen stellen aan staatssecretaris Sharon Dijksma. Een aantal van deze vragen werden tijdens de bijeenkomst rechtstreeks door haar beantwoord. De overige vragen zijn schriftelijk beantwoord.

Zo zijn Karel en Lucy Meulenmeester uit Venhorst benieuwd waarom de overheid een mestverwerkingsplicht heeft ingevoerd, maar dezelfde overheid geen vergunning geeft om hier aan te voldoen. Wie is er nu in overtreding?

Antwoord Dijksma:
„Er zijn veel ondernemers actief in het ontwikkelen van verwerkingsinstallaties. Klachten over moeilijke of trage vergunningprocedures hoor ik vaker. Dat is één van de redenen dat ik een meldpunt heb geopend waar ondernemers klachten over vergunningprocedures kunnen melden.
We hebben ruim 25 klachten ontvangen en die worden behandeld door een landelijke werkgroep waarin naast het rijk IPO, VNG, Waterschappen, LTO en NVV vertegenwoordigd zijn. Daarvan zijn er 15 afgehandeld.

Erwin ten Have uit Zieuwent wil van Dijksma vraagt zich af wat het nut is van klepkeuring bij vleesvarkens. De varkens worden volgens hem onder enorme tijdsdruk en met hoge keuringskosten geladen. Dat levert veel stress tot aan beenbreuken toe. Dat komt het dierenwelzijn niet ten goede. Of wel soms?

Antwoord Dijksma:
"In het verleden is een ontheffing voor de stalkeuring aan deelnemers van het QLL kwaliteitssysteem verleend. Zij konden op grond van de extra garanties in dit systeem gebruik maken van de stalkeuring. Toen meerdere keren, ook bij mijn voorgangers, deze garanties niet bleken te kloppen heb ik de verleende ontheffingen ingetrokken.
De afgelopen periode heeft het bedrijfsleven, waaronder de NVV, hard gewerkt aan een nieuwe aanpak dat vertrouwen lijkt te bieden. Binnenkort start een beperkte praktijktoets waarin zal worden getest of het ontwikkelde systeem niet alleen op papier maar ook in de praktijk werkt. Hierna zal een uitgebreidere pilot plaatsvinden waarin zal worden onderzocht of het nieuwe systeem ook de noodzakelijke garanties weet te bieden.
Totdat de resultaten van de uitgebreidere pilot bekend zijn, blijf ik vasthouden aan klepkeuring. Ik besef dat dit hogere kosten en meer planning met zich meebrengt. U moet echter ook beseffen dat de waarde van onder andere exportvarkens mede afhankelijk is van de betrouwbaarheid van de exportcertificaten."

Bekijk alle vragen en antwoorden op de website van de NVV.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer