Melk én brij doseren in kraamhok

Een installatie die zowel melk als brij met vezels in het kraamhok volledig automatisch kan doseren, was er tot nu toe nog niet. Weda lanceert deze innovatieve installatie onder de naam Nutrix+ op EuroTier 2014.

Deze installatie heeft een jaar op proef gedraaid bij het zeugenbedrijf van Frank Lavrijsen in Reusel. De installatie staat los van de bestaande voerinstallaties op het bedrijf, waardoor deze zowel op brijvoer- als droogvoerbedrijven is toe te passen.

Ten opzichte van installaties met melkcupjes is het gemakkelijker schoonhouden een voordeel van de Nutrix+. De melk valt naar beneden in het voerbakje. Er is dus nooit rechtstreeks contact tussen melk (of brij) in het voerbakje en de leiding.

Een ander voordeel is dat er naast melk ook brij met vezels is te voeren. Volgens Richard Donkers, directeur van Weda Holland, kan de installatie twee tot vier voersoorten doseren. “Dus je kunt beginnen met melk, dan een brij voor de jongste biggen en later nog een brij voor de oudste biggen.”

Momenteel werkt Weda hard aan de tussentijdse reiniging van de installatie. Na de melk moet er immers brij door de leidingen en dan moet de installatie eerst tussentijds worden gereinigd.

Bekijk ook de beelden biggen automatisch bijvoeren.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer