VS testen twee PEDv-vaccins in de praktijk

De Amerikaanse USDA heeft onder voorwaarden twee vaccins toegelaten om zeugen en gelten te enten tegen PEDv. Via moedermelk bouwen biggen extra weerstand op tegen de virusaandoening. In juni kreeg het bedrijf Harrisvaccines al een voorlopige toelating. Zoetis is deze maand, s eptember 2014, gevolgd.

Het PEDv-vaccin van Zoetis dient bij de eerste toepassing op een bedrijf twee keer 2 milliliter te worden toegediend. Vijf weken voor het werpen wordt een dragende zeug voor de eerste keer geënt. Drie weken later volgt dan de herhalingsenting. In de daarop volgende cycli is alleen een herhalingsenting, twee weken voor het werpen, nodig.

De veiligheid en effectiviteit van de voorlopig toegelaten vaccins worden nauwlettend gevolgd. Later besluit de USDA of deze PEDV-vaccins definitief worden toegelaten.

PEDv ook in Ecuador
Het PED-virus blijft zich verder verspreiden in de VS. Het aantal besmette varkensbedrijven zit boven de 8200 stuks en het virus is aangetroffen in 31 van de 50 staten.

In het Zuid-Amerikaanse Ecuador is aangetoond dat een groot varkensbedrijf besmet raakte. Er was ongebruikelijk veel uitval onder de zuigende biggen. De oorzaak bleek uiteindelijk het PED-virus te zijn.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer